vrijdag 5 augustus 2022

Mieko Kawakami - Borsten en eitjes

 Omdat ik Japanse boeken eigenlijk altijd wel interessant vind en al een tijd niks Japans (of Aziatisch) had gelezen voor mijn doen, besloot ik de kans te grijpen toen dit boek voorbij kwam. “Adembenemend” volgens Haruki Murakami en 4 sterren in het NRC. Dat belooft wat.

Het verhaal

Op een warme zomerdag ontmoeten we in Tokio drie vrouwen: de dertigjarige Natsuko, haar oudere zus Makiko en Makiko’s tienerdochter Midoriko. Makiko overweegt in Tokio haar borsten te laten vergoten, haar dochter is recentelijk gestopt met praten en worstelt met zichzelf en haar veranderende lichaam als jonge vrouw. Acht jaar later ontmoeten we Natsuko opnieuw. Terwijl ze haar langverwachte tweede roman zou moeten schrijven, koestert ze de wens om moeder te worden. Als alleenstaande vrouw wordt ze gedwongen alternatieve methoden om zwanger te raken te onderzoeken: van internationale spermadonatie tot het maken van illegale afspraken met schimmige donoren in eigen land.Borsten en eitjes volgt Natsuko en de vrouwen in haar leven terwijl zij vorm proberen te geven aan een leven als schrijver, zus, moeder, vriendin: als vrouw – met of zonder kind.

De schrijver

Mieko Kawakami (1976) is een schrijver en zanger uit Osaka, Japan. Ze werd door The New York Timesbestempeld als een 'feministisch icoon'. Haar boeken worden wereldwijd vertaald en uitgegeven. Ze woont in Tokio.

Mening

Eh, ja, de verwachtingen waren nogal hoog en ik denk dat het mede daardoor een beetje tegen viel eigenlijk. Het is wel weer een vreemd aandoend boek, over de druk die er in Japan is om te voldoen aan de hoge standaard. Je moet alles zijn, en vooral normaal. Het boe bestaat uit twee delen. Beide delen worden in de ik-vorm vertelt vanuit Natsuko. Het eerste deel, in de zomer van 2008, draait om de borsten. Het tweede deel, zomer 2016-zomer 2019 om de eitjes.

In het eerste deel komen Makiko en haar dochter Mikoriko op bezoek bij Natusme. Makiko wil haar borsten laten vergroten en is daar obsessief mee bezig. Met als gevolg dat Mikoriko gestopt is met praten. Wel lees je in het boek een paar stukken vanuit haar oogpunt, als een soort brieven.

En het tweede deel gaat eigenlijk helemaal over Natsume en haar verlangen naar het leren kennen van haar kind. Ook kom je te weten dat ze vroeger in een boekhandel heeft gewerkt en nog af en toe contact heeft met haar oud-collega’s en dat ze een roman heeft geschreven en vastloopt tijdens het schrijven van haar tweede roman.beide zussen hebben dus een obsessie in het boek, ze begrijpen elkaar niet echt, maar uiteindelijk komt het toch goed natuurlijk, want familie is familie.

Ik vond het, ondanks dat het allemaal gewoon in het nu speelt, toch een beetje een vervreemdend boek. Gewoon, omdat ik me niet kon identificeren met een van de personages.

Op naar een volgend Aziatisch boek!


Boekinformatie

Titel: Borsten en eitjes

Auteur: Mieko Kawakami

Oorspronkelijke titel: Breasts and Eggs

Vertaler: Maarten Liebregts

ISBN: 9789463811323

Uitgever: Podium

Verschijningsdatum: 28 april 2022

Aantal pagina’s: 496

Prijs: € 24,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten