dinsdag 30 augustus 2022

Jolanda Ivonne Clément- Pleasant Valley

 Via Love to Read mocht ik dit boek als e-book lezen voor het verscheen. Inmiddels is het een week in de fysieke versie verschenen en is het tijd voor een blog. Dank dat ik mee mocht lezen!




Het verhaal

1973. Shannon ‘Kite’ Vickerson is een verlegen meisje van negen dat met haar ouders en zus Margret in een groene buitenwijk van Chicago woont. Bij de Vickersons is alles ogenschijnlijk perfect. Toch durft Kite alleen maar over straat met haar vlieger, waarachter ze zich kan verschuilen. Dan komt er een probleemgezin met zeven kinderen in de wijk wonen: de Finches. Ze zijn luid, maken rotzooi en de kinderen lopen in pyjama over straat. De buren steken de koppen bij elkaar om het gezin zo snel mogelijk weg te werken. Pogingen daartoe lopen verschrikkelijk uit de hand en dan blijkt hoe zwak de fundamenten onder Kites perfecte wereld zijn. Zus Margret zoekt haar toevlucht bij de buren. Kite wordt aan haar lot overgelaten en stevent af op een tragedie. Jarenlang torst ze alles met zich mee, totdat ze als zeventienjarige besluit op te graven wat het licht niet verdragen kon.




De schrijver

Jolanda Ivonne Clément studeerde marketing, communicatie en (bedrijfs)journalistiek. Ze schreef voor diverse vakbladen en publiceerde bijdragen in FD, HP/De Tijd en literair tijdschrift Extaze. Ze bewees haar talent in de goed ontvangen roman Oostwaarts (augustus 2021), die direct na verschijnen werd opgenomen in de Canon van Nederland onder ‘Verhalen over de Tweede Wereldoorlog’.


Mening

Dit boek heeft mij aangenaam verrast. Ik wist vooraf niet zo goed wat ik er van moest verwachten, maar het is echt een goed boek. Het eerste stuk woon je met Kite in Pleasant Valley, zoals zij hun woonwijk noemt (naar een liedje van The Monkees) waar alles perfect schijnt te zijn. De sociale controle is echter verstikkend, dat merk je als lezer meteen. Je krijgt zelf ook last van buikwurmen, net zoals Kite. De 9-jarige Kite is niet anders gewend. Haar thuis-situatie is vreemd met een alom aanwezige moeder, een afwezige vader en een oudere zus die bij de buren wil wonen. Als de Finches in het huis van mevrouw Robinson komen wonen begint de ellende pas echt goed.  Er is altijd herrie, de kinderen lopen in hun pyjama door de tuin en Cain pest Kite. De familie Finch past niet in het perfecte plaatje dat de buurt voor ogen heeft en ze moeten weg. Op tragische wijze gebeurt dat ook en Kite voelt zich verantwoordelijk. Steeds maar weer dat “kleng”-geluid dat terug blijft komen. 

De situatie loopt nog verder uit de hand waardoor Kite uiteindelijk bij haar opa in Florida tussen de pensionado’s gaat wonen. Hier voelt ze zich veilig. Ze sluit vriendschap met Sonny en deelt met hem zijn liefde voor oude auto’s. Met haar beste vriendin Vera gaat ze, op aandringen van haar opa, een zomer lang op zoek naar een hobby.

Als Margaret op een dag in paniek opbelt gaat Kite, inmiddels 17, haar halen. En dan begint de zoektocht naar het verleden. Wat is er nou eigenlijk gebeurd en waarom zijn de zussen zo uit elkaar gegroeid?

Een boek over een meisje dat opgroeit in een ongewoon gezin, sociale controle die verstikkend is, klasse-verschillen, rassen-verschillen, schuldgevoel en vriendschap. 

De zware problemen van Kite (en Cain Finch) worden mooi beschreven, je blijft lezen. Je ziet de perfecte wijk zo voor je en leeft mee met Kite en hoe zij eerst  de oneerlijkheid en de manier van leven in Pleasant Valley onbewust meemaakt en later vragen gaat stellen. 

De zoektocht naar een nieuwe hobby vond ik erg vermakelijk. Ik zag het voor me, twee meiden die bij de meest rare bijeenkomsten waren omdat ze standaard de 5e activiteit kozen van de betreffende dag.

Aanrader!


Boekinformatie

Titel: Pleasant Valley

Auteur: Jolanda Ivonne Clément

ISBN: 9789026360756

Uitgever: Ambo|Anthos

Verschijningsdatum: 24 augustus 2022

Aantal pagina’s: 416

Prijs: € 23,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten