vrijdag 4 december 2020

Spel: Magic Maze

 Wat is er nou leuker dan lezen? Niets toch? Maar spelletjes uitproberen komt best wel in de buurt moet ik zeggen. Dus probeerden we hier thuis Magic Maze uit.

Over het spel

Magic Maze is een coöperatief bordspel waar spelers in stilte moeten samenwerken om vier avonturiers te helpen met het stelen van wapens in het winkelcentrum! Niemand hoeft ooit op z'n beurt te wachten want spelers proberen tegelijkertijd binnen het tijdslimiet alle vier de avonturiers aan hun wapens te helpen én het winkelcentrum te ontvluchten. Er zijn alleen twee problemen: ze mogen alleen communiceren door dingen met een rode pion aan te geven en elke speler heeft maar beperkte controle over de avonturiers, men moet dus in stilte zien samen te werken! Magic Maze is een snel coöperatief bordspel met tal van spelvarianten en moeilijkheidsgraden.

 Inhoud:

24 supermarkttegels

4 heldenpionnen

12 buiten-gebruikfiches

16 actietegels

1 zandloper

1 doe-iets! Pion

1 scoreblad

1 vel met sticker

1 diefstaltegel

Ervaring

De kinderen (T14 en M12) hebben het spel samen al uitgeprobeerd voor ik mee mag doen. Leuk vinden ze het, maar ook wel een beetje lastig. Hoog tijd om eens mee uit te proberen dus.

Er worden een aantal kaartjes neergelegd op tafel, daarmee creëer je het speelveld. Fiches worden uitgedeeld, daarmee weet iedere speler welke beweging hij of zij mag maken. In de eerste rondes mag je nog samenwerken met geluid, waardoor het allemaal best gesmeerd loopt.

De bedoeling is om de helden te helpen het winkelcentrum te ontdekken, de uitrusting te stelen en weg te lopen. En dat binnen een bepaalde tijd. Die tijd, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. De zandloper geeft je steeds beperkt de tijd, maar die kun je wel verlengen door op tijd op het juiste vakje te staan met een pion. Het probleem is alleen dat niet iedereen dezelfde zetten mag doen. T14 mag alleen pionnen naar het Noorden zetten, M12 naar het Zuiden en naar het Oosten en ik naar Westen. En dat met alle pionnen tegelijk. Dus je bent constant aan het kijken waar je iets kunt zetten en vooral of je daar dan ook iets mee opschiet. Het was met 3 mensen al een grote chaos, laat staan met 8. Want er werd steeds gevraagd of die even iets naar links kon zetten, of die naar voren. Je moet er even inkomen, zo veel is duidelijk. En naarmate je verder in het spel komt en andere opdrachten uit gaat voeren, mag je kennelijk minder communiceren. Niet zelfs... Dat stadium hebben we niet gehaald. Maar leuk was het wel!

Er zijn inmiddels ook uitbreidingen te koop van dit spel, zoals Maximum Security, Magic Maze on Mars en Magic Maze hidden roles. Dus als je het echt leuk vindt, kun je er lang mee vooruit. En er is zelfs ook een kindervariant.

Je kunt het spel ook in je eentje spelen. De spelvariant daarvoor staat ook in de spelregels. Maar ik heb niet geprobeerd hoe dat was, want eigenlijk maakt de chaos van het spelen met meerdere spelers het spel ook wel een beetje.

Speleigenschappen

Titel: Magic Maze

Soort spel: bordspel

Leeftijd: 7+

Aantal spelers: 1-8

Merk: Sit down!

EAN code: 3683080182961

Tijdsduur: 15 minuten

Eigenschappen: stil samenwerken, real time, simultaan spelen

Prijs: € 24,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten