Dit boek ziet er zó apart uit, dat ik het wel moest lezen. Die vogel op die groene voorkant! Ik reserveerde het boek bij de bieb en moest er een tijdje op wachten. Toen ik het eenmaal in huis had, moest het bij mij weer even wachten. Maar nu is het aan de beurt!
Het verhaal
Johannes
is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag
ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die
laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar.
Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een
depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een
gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen.
Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het
kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders
zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar
te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?
De schrijver
Sophie Tak is Neerlandicus en doceert Nederlands. In haar studietijd voerde ze de redactie over literair tijdschrift Moxi, waarin ze ook zelf verhalen en columns publiceerde. Ze schreef recensies voor Trouw en was redacteur van vakTaal. Ze woont met haar gezin in Deventer.
Mening
Een bijzonder boek over een bijzonder gezin is dit. In vijf delen leer je het gezin kennen, zoals het ooit was en zoals het nu is. Allemaal vanuit de derde persoon trouwens, wat in dit geval wel fijn is omdat de gekte anders te dichtbij zou kunnen komen (en misschien wat lastig in te leven is dan). Hilmar wordt als eerste belicht, zijn huidige leven, zijn vroegere leven en de connectie die er nu nog is. Daarna komt Adeline tevoorschijn. Samen met Wobbe, haar oude buurjongen en huidige vriend, en ook Johannes komt in dit gedeelte voor. Zijn deel volgt hierna en loopt bijna naadloos over in het deel van Lea. Uiteindelijk volgt Tamarinde, de moeder, ook wel Tanneke genoemd. In ieder deel kom je een beetje meer te weten over de persoon die centraal staat in dat deel én over het gezin zoals het vroeger was. En dat vanuit steeds een ander oogpunt, zodat je een beeld krijgt van de familie die lijdt onder een gezinslid met schizofrenie. En hoe iedereen daar op zijn eigen manier mee omgaat en hoe dat de dynamiek weer beïnvloedt tussen de gezinsleden. Je merkt ook welke sporen de geestesziekte heeft nagelaten op iedereen. Het boek werkt naar een climax toe, tijdens Phineas’s feest. Verrassend!
Her boek heeft eigenlijk best een zwaar thema, maar het is niet zwaar om te lezen. Je leest er vrij makkelijk doorheen, dat is erg prettig.
Leuk
vond ik de verwijzing naar Van Inkels kledingadvies, het deuntje kon ik
nog zo zingen (op blz 242). Geweldig!
En natuurlijk was er de beschrijving van de schoenbekooievaar (en de andere vogels waar Lea over schrijft) duidelijk en belangrijk voor het verhaal. Vandaar dat die voorop het boek staat. Fijn dat ik weet wat voor vogel het is én dat ‘ie echt bestaat.
Fijn dat ik dit boek heb gelezen. Wil je eens wat anders lezen, pak dan dit boek.
Boekinformatie
Titel: Phineas’ feest
Auteur: Sophie Tak
ISBN: 9789026348044
Uitgever: Ambo|Anthos
Verschijningsdatum: 26 mei 2020
Aantal pagina’s: 334
Prijs: € 21,99
Geen opmerkingen:
Een reactie posten