dinsdag 9 november 2021

Iris Wolff - De onscherpte van de wereld

Bij de Sneak Peak van de WPG was ik als een Pleuntje in een boekwinkel! Overal nieuwe boeken, de ene nog mooier dan de andere. Ik wilde alles wel meenemen… EN DAT MOCHT! (Ik heb het wel even gecheckt, maar het mocht echt én ik mag de volgende keer gewoon weer komen, lucky me!) Een van de meegenomen boeken was deze, De onscherpte van de wereld. En om de een of andere reden had ik zin om dit boek snel te lezen. Zo gezegd, zo gedaan!


Het verhaal

Hoe is het om in een dorp te leven waar de lange arm van Ceausescu nog reikt? Zouden Florentine en Hannes de twee jonge reizigers uit de DDR net zo hartelijk ontvangen hebben, als ze hadden geweten welke rol dat bezoek nog zou spelen in hun leven? Zou hun zoon Samuel zijn beste vriend Oz nog net zo hebben gesteund als hij de gevolgen van zijn beslissing had kunnen voorzien? Door de ogen van zeven familieleden van Samuel volgen we zijn lotgevallen en hoe ze als familie, zelfs op grote afstand van elkaar, naar elkaar kijken.

De schrijver

Iris Wolff (1977) werd geboren in Roemenië en verhuisde als kind naar Duitsland. Ze studeerde taal en literatuur, religie en kunst, en publiceerde drie eerdere romans die veel lof oogstten en waarmee ze meerdere literaire prijzen won. De onscherpte van de wereld werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2020, de Bayerischen Buchpreis 2020 en Wilhelm Raabe-Literaturpreis 2020 en won de Solothurn Literaturpreis 2021. Iris Wolff is lid van de internationale Exil-PEN. 

Mening

Wat een mooi boekje is dit! Ik heb genoten! In zeven delen, met steeds een titel die terug komt in dat deel van het boek, maak je kennis met mensen die op de een of andere manier te maken hebben met Samuel. Op die manier wordt zijn leven in beeld gebracht, maar krijg je ook een beeld over Roemenië, het afbrokkelen van het communisme en de val van Ceauçescu. Je leest stukken door de ogen van Florentine, Karline, Hannes, Stana,Oz, Benedict en Livia. Allemaal in de derde persoon en overal komt Samuel in voor. De verhalen hebben ook allemaal wel een link met elkaar, personen komen in diverse delen voor en worden de onderlinge verbanden duidelijk.

Samuel praat niet zo veel, wat hij zeer waarschijnlijk van zijn moeder heeft. Ze kan makkelijk omgaan met stilte. “Florentine hield van zulke zinnetjes. Kleine constateringen die het zwijgen rechtvaardigden en in stand hielden.” (p.34)

Weetjes uit Roemenië, ook altijd leuk om iets over het land te leren waar je over leest: “In elke wind zit een duivel, zeiden de Roemenen. Vandaag was dat de twijfel.” (p.49).

Een stukje uit het hoofdstuk met Karline: “Herinnering is een kamer met vele deuren. Soms word je getroffen door de schaduw van een berg, soms door een woord. Je loopt een heuvel op, je draagt een mand met appelen, wast je haar - en opeens gaat een van die deuren open. Op een dag wil je niet meer opstaan, heb je nergens meer zin in. Omdat de herinnering genoeg is.” (p.69)

En wat het allerleukste aan het boek is? Dat er een boekhandelaar in zit, eentje die aan leestips doet! Er wordt met veel liefde over deze boekhandelaar en zijn boekhandel geschreven, helemaal fijn!

Een boek over familie, vrienden, beslissingen (voor jezelf en voor een ander) en de gevolgen daarvan. Prachtig!

 

Boekinformatie

Titel: De onscherpte van de wereld

Auteur: Iris Wolff

Oorspronkelijke titel: Die Unschärfe der Welt

Vertaler: Chiara Tissen

ISBN: 9789056726874

Uitgever: Uitgeverij Signatuur

Verschijningsdatum: 6 oktober 2021

Aantal pagina’s: 214

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten