donderdag 18 november 2021

Mirjam Oldenhave - Boutje van de rommelberg

 

Tijdens de sneak peak bij de WPG, waar ik dit stukje over schreef, presenteerden Mirjam Oldenhave en Rick de Haas samen hun nieuwe boek. Een voorleesboek deze keer (zelf lezen kan ook natuurlijk…) 


Het verhaal

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer. Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!


De schrijver

Mirjam Oldenhave (1960) was vroeger juf. Ze gaf toneel- en muziekles aan kinderen in het speciaal onderwijs. Ook nu ze full-time schrijfster is, speelt ze nog steeds accordeon in een bandje en staat ze op het toneel met de Mees Kees Show. Op dit moment schrijft Mirjam Oldenhave drie dagen per week op haar lap-top in de keuken. De andere dagen bezoekt ze scholen en bibliotheken om te vertellen over het schrijven en over haar boeken. 


De illustrator

Rick de Haas is in 1960 geboren als Hindrik, vernoemd naar zijn opa. Na de middelbare school ging hij naar de kunstacademie in Den Bosch. Nu woont Rick in Tilburg, waar hij werkt als illustrator van kinderboeken. Meestal zijn dat boeken van anderen, maar soms tekent hij bij een verhaal dat hij zelf heeft geschreven.

Mening

Wat een heerlijk boek is dit! Het staat bol van de avonturen en vooral van de leuke uitvindingen die Boutje doet, samen met Sisi en uiteindelijk ook met meneer Sjan en Kartof. Natuurlijk is het wel een beetje zielig dat Boutje alleen is en dat zijn vader in de gevangenis zit. Dat merk je ook wel aan hem want hij mist Ed best wel, maar Boutje zit niet bij de pakken neer en bedenkt iedere keer weer iets. En hij heeft Sisi, Ali en Rambo. Een plan om op bezoek te gaan bij zijn vader of een ontsnapping voorbereiden kan allemaal. Er wordt steeds een plan bedacht en uitgevoerd. Samen met buurmeisje Sisi en meneer Sjan verzint Boutje uiteindelijk het ultieme plan om zijn vader vrij te krijgen, want onschuldig vast zitten kan natuurlijk niet.

De uitvindingen in het boek zijn echt geweldig, een kandelaar van een paraplu bijvoorbeeld, heel handig want je kunt ‘m aan het plafond hangen en als je ‘m niet meer nodig hebt klap je ‘m gewoon in.

Grappig is dat Sisi besluit dat Boutje vast gewoon Boudewijn heet, want zo heet haar oom ook. (p.42) Dat vind ik zelf vooral grappig omdat Boudewijn voor mij een speciale naam is en ik zelf nooit die link had gelegd. Boutje zegt overigens dat dat helemaal niet zo is.

En wijze raad zit er ook in. Als Boutje zegt dat hij iets niet durft zegt Sisi: “Dingen die je niet durft, kun je toch nog wel gewoon doen.” (p.79), waarbij ik een beetje aan Pippi Langkous moest denken.

De illustraties passen goed bij het verhaal. Rick en Mirjam hebben dan ook echt goed samen beeld en tekst gemaakt. En de uitvindingen in de kantlijnen zijn ook briljant (zoals de visvoermachine).

Tijdens de sneak peak bij de WPG zagen we een aantal van de uitvindingen ook in het echt. Dat was helemaal geweldig. Ik ben het boek, na de enthousiaste presentatie van Mirjam en Rick, vrijwel meteen gaan lezen. En ik vind het dus echt een aanrader. Voorlezen kan al vanaf een jaar of 5 en zelf lezen vanaf 8. Maar je wilt het eigenlijk vooral voorlezen, om niks van het avontuur te missen. Ik kijk uit naar het aangekondigde tweede deel ook.

 

Boekinformatie

Titel: Boutje van de rommelberg

Auteur: Mirjam Oldenhave

Illustrator: Rick de Haas

ISBN: 9789021681894

Uitgever: Ploegsma

Verschijningsdatum: 15 juni 2021

Aantal pagina’s: 160

Prijs: € 18,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten