vrijdag 29 oktober 2021

Sneak Preview WPG! (boekenuitje!)

Eindelijk was er weer een leuk boekenuitje! Eerst was er de teleurstelling dat De Beste Boeken Live niet door kon gaan, maar een maand later was er wel een Sneak Peak bij de WPG, de Weekblad Pers Groep, waar verschillende uitgeverijen onder vallen. Ik gaf me op, er werd me een goodiebag aan het eind beloofd, en er bleek nog een collega interesse te hebben, gezellig!

Eind september troffen we elkaar op de Wibautstraat in Amsterdam, waar de uitgeverij gevestigd is. En daar hadden we echt een hele toffe dag! Met veel schrijvers, BN-ers (die een boek hebben geschreven) en vooral ook heel veel nieuwe boeken! 

We begonnen de ochtend met Mirjam Oldenhave en Rick de Haas die samen het boek Boutje hebben gemaakt. Mirjam vertelde over het ontstaan en intussen tekende Rick live scenes uit het boek. Erg leuk ok te zien en een heel leuk verhaal was het ook. Het boek heb ik inmiddels gelezen en dat blogje volgt! Boutje doet allerlei leuke uitvindingen in het boek en ze hadden er twee bij zich! Een fluitketel met trompet erop, en eentje die het aroma van koekjes door de zaal verspreidde. Beide op afstand bestuurbaar, erg tof. Mirjam vertelde dat ze geïnspireerd was door Pluk van de Petteflat, altijd actie ondernemen. Doordat zowel Mirjam als Rick zo enthousiast waren over het boek, heeft dat niet heel lang hoeven wachten om gelezen te worden. En nu al goed nieuws, er komen meer delen van Boutje!

 

Daarna was het tijd voor André Kuipers! Hij vertelde over zijn nieuwe boek Hoe word ik astronaut, wat hij samen met Govert Schilling heeft geschreven. Wat een enthousiaste man is André! Het doel van dit boek is om kinderen van alle leeftijden te interesseren voor techniek. En door het videobellen zijn zijn zoontje vanuit de ruimte is André begonnen met verhalen vertellen, ok de aandacht vast te houden. Zo is hij schrijver geworden, door die verhalen uit te werken. Leuk weetje: André heeft wel hoogtevrees, maar in de ruimte heeft hij daar helemaal geen last van, omdat hij weet dat hij daar niet kan vallen. 

Na André kwam Anne Eekhout vertellen over het boek Mary, dat gaat over de schrijfster van Frankenstein. Niet helemaal mijn ding, maar goed. Het leuke is dat Mary een wedstrijd won in de zomer van 1816, die geen zomer had net als dit jaar eigenlijk, die de schrijver Byron had bedacht waarbij ze enge verhalen moesten verzinnen. Anne las een stuk voor en vertelde over hoe het boek tot stand was gekomen.

Harmen van Straaten las zijn vernieuwde versie van Spuit Elf voor, niet meer op rijn, maar nog net zo leuk. En hij vertelde over andere projecten waar hij mee bezig was. Een boek voor iets oudere kinderen (Thomas Tucker - Ontdekkingsreiziger van beroep) dat goed aansloot bij de Kinderboekenweek. Wat een grappige man is die Harmen! Hij keek uit naar het voorlezen om 7 uur in de ochtend wat hij later die week nog zou gaan doen, voor wie wist hij nog niet😂

Als laatste in het ochtendprogramma stond Jeroen de Rijke geprogrammeerd. Nooit van gehoord, maar ik bleek hem wel te kennen! Hij is een van de leden van het techteam van het programma "Hunted", waarbij ze “voortvluchtige” mensen moeten opsporen. Hij schreef een boek over zijn leven en dan met wijsheden voor coaching. Ook niet echt helemaal iets voor mij, maar toch weer leuk. Er worden echte zaken in zijn boek gebruikt om inzichten te geven, maar die brengen geen schade aan lopende zaken of huidige mensen die undercover werken (want dat doet Jeroen inmiddels niet meer). 

In de pauze hadden we even tijd om alles te laten bezinken, lekker te lunchen en te praten met collega boekhandelaren. En om eens te snuffelen bij die mooie boekentafels die er stonden. Vol nieuwe, net verschenen of bijna te verschijnen boeken en posters (en brandweerhelmpjes van Spuit Elf!) een waar boekenwalhalla… Maar goed, na de lunch gewoon weer verder met de leuke presentaties!

Meester Mark kwam vertellen over zijn nieuwe boek Taalfoutjes, erg vermakelijk. Per thema zijn er verschillende ingezonden taalfoutjes verzameld en voorzien van een korte uitleg. Je ziet ze voorbij komen op zijn social media, maar voor zijn boek heeft hij ook nieuwe aanwinsten gebruikt die daar nog niet zijn verschenen. Ik zag Meester Mark al eerder in de bieb, toen ik een avond met hem organiseerde, en hij is in al die jaren niks veranderd, nog even enthousiast en van de hak op de tak springerig vol anekdotes. Dat wordt vast weer een leuk boek! 

In januari verschijnt het boek Het huis aan het einde van Arwin Droog, hij kwam hierover vertellen. Arwin is een half jaar naar een bijna onbewoond eilandje in Noorwegen geweest, waar hij woonde nadat hij reageerde op een Facebook oproep om het eiland te komen promoten. Dat kon makkelijk, want of hij nou thuis werkte of in Noorwegen maakte tijdens de lockdown toch ook niet meer uit.Mooie foto’s illustreerden de rust daar op die afgelegen plek. Voor een half jaar was het prima. Maar soms ook onhandig zonder wifi, en als het stormde voer de boot niet en werd er dus geen voorraad voor het enige winkeltje geleverd. Het klonk idyllisch, maar uiteindelijk bleek hij Amsterdam toch wel te missen. Inmiddels is Arwin dus weer terug en schreef hij dit boek. Klinkt interessant!

Auke Kok ken ik eigenlijk alleen van zijn voetbalboeken, en nu heeft hij een roman geschreven, over zichzelf nog wel. Flinke jongen heet het. Wat als non-fictieboek was bedoeld over het seizoen ‘68-‘69 werd een historische roman over zijn eigen leven. En dat vond hij eigenlijk best eng, want hij praatte voor het eerst voor een publiek over dit boek en dus over zichzelf. En dat deed hij eigenlijk best goed.

Debutante Lisa Weeda schreef Aleksandra, een familiegeschiedenis over het leven van haar Nederlands-Oekraïense oma. En ze was ook al zo zenuwachtig! Ze had wodka meegenomen en samen met Jasper Henderson (die de dag aan elkaar praatte) moest ze tijdens haar presentatie daar drie glaasjes van drinken. Ze las een stuk voor uit haar boek, waar ook de wodka in voor kwam, en vertelde dat haar oma nog wel familie heeft in de Oekraïne, maar nooit meer terug is geweest. En wat bleek na de drie glaasjes wodka? Het is minimaal 3 glaasjes drinken tegen het ongeluk (volgens haar oma). Hier bleef het bij drie, maar meestal werden het er wel meer vertelde ze. 

Hierna was het de beurt aan Jolande Withuis (ze schijnt bekend te zijn, maar dat is mij even ontgaan) die een boek schreef over Jeanne Bieruma Listing, een vrouwelijke schilder uit de jaren ‘30. Jolande kreeg het idee voor deze biografie al in 1990, toen ze op bezoek was bij deze excentrieke vrouw om een aquarel uit te zoeken. Withuis beschreef de artiest als een klein morsig vrouwtje van 90 met een sigaret. Ze was haar tijd ver vooruit als feministe en meldde Jolande dat ze toch geen twee heren kon dienen. (Haar man en haar promotie, waarvoor ze die aquarel uit mocht zoeken.) Dat fascineerde Withuis, maar beangstigde haar ook. Toch wilde ze meer weten, met als resultaat het boek Geen tijd te verliezen. Een interessant verhaal, met als illustratie heel verschillende werken van deze Jeanne. Wederom geen boek voor mij, maar toch leuk om te horen. 

Toen volgde er een film van een minuut of 15 waarin Chris Krauss werd geïnterviewd over zijn net verschenen boek De fabriek van klootzakken. En dat lijkt me dan wel weer heel interessant. Het gaat over zijn opa en hoe die fout was in de oorlog, wat ze allemaal wel wisten. Maar hij bleek daarna ook nog fout te zijn geweest door spion te worden en kwam daardoor tegenover zijn eigen broer te staan, die volgens mij ook niet echt helemaal zuiver was. 

Daarna was het weer BN-er tijd, met Loiza Lamers (van o.a. Hollands next top model) en haar moeder Mirjam. Zij namen een ghostwriter is de hand die voor hun het boek Loiza schreef. Een boek ter inspiratie over hoe je als gezin kunt omgaan met het feit dat een van je kinderen in het verkeerde lichaam is geboren. Ze noemden het expliciet geen handleiding, maar een inspiratiebron. Op deze manier werkte het allemaal voor hun gezin. En dat kwam vooral door liefde. Dit boek verschijnt in december. 

Als uitsmijter stond Johan Goossens op het programma (cabaretier en oud deelnemer van Wie is de mol?) en hij vertelde in razend grappig tempo verhalen uit zijn bundel Met mensen werken, waarin hij anekdotes vertelt over allerlei uiteenlopende baantjes die hij heeft gehad. Van Jonkheer die eigenlijk poffertjesontdooier was in Het land van Ooit, het Mexicaanse restaurant gerund door mensen die nog nooit in Mexico waren geweest en zijn zelfverzonnen impresariaat. Het klonk in ieder geval erg grappig en zou eigenlijk goed als theatershow kunnen, maar we moeten gewoon tot januari wachten op het boek. 

En toen… Die goodiebag aan het einde was een grapje, want je mocht zelf de hele dag die goodiebag samenstellen door boeken die er lagen mee te nemen. Hoera! Dat heb ik natuurlijk gedaan. Na even een paar keer checken of het echt de bedoeling was dat ik al die boeken mee naar huis ging slepen. Ik mocht ook nog bijna een kartonnen André Kuipers meesjouwen, maar dat bleek niet nodig want we stonden op de verzendlijst (een ander winkel dan waar ik sta, maar wel een De Kler). Dat was eigenlijk maar goed ook, want het regende nogal hard en ik had ook nog wat boeken en posters om mee te nemen… Bij het naar buiten gaan mochten we nog een verrassingsboek uitzoeken op basis van de beginzin van de ingepakte boeken. (En de ene goodiebag werden er twee..)

Het was echt een super leuke dag! Vele gezien, gehoord, gekregen en vooral inspiratie opgedaan! 

En inmiddels is die dag al een tijdje geleden, dus ik heb ook al wat gelezen van de berg boeken. Blogjes volgen!

De oogst...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten