dinsdag 4 april 2023

Yorick Goldewijk - Duizend & ik

Een nieuw boek van Yorick Goldewijk! Een nieuw boek van Yorick Goldewijk! Een nieuw boek van Yorick Godewijk! Hoeraaaaaaa! Dat was ongeveer mijn reactie toen ik dit boek binnen zag komen. Ik wist dat het eraan kwam, maar toch. Ik heb twee eerdere boeken gelezen en schreef over Billy extra plankgas dit stukje en over Films die nergens draaien dit stukje. Het tweede Billy extra plankgasboek ligt nog klaar om te lezen. Maar eerst deze! 

Het verhaal 

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Elke dag leeft ze volgens een strenge leer die haar klaarstoomt voor een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken. 

Maar Acht voelt zich anders. Ze voelt zich iemand en dat is een probleem. Want iemand zijn is verboden, en kan haar in groot gevaar brengen. Dan ziet ze haar tussen de anderen en is er voor Acht geen weg meer terug. Ze zal moeten ontsnappen. Samen met haar. 

De schrijver 

Yorick Goldewijk (1979) wilde altijd al schrijver worden, maar ook tekenaar en muzikant. Tekenen heeft hij gelaten voor wat het is, maar muziek maakt hij wel. Goldwijk maakt deel uit van SonicPicnic en maakt muziek voor media (o.a. Nintendo, het Van Gogh Museum, Nederlandse Spoorwegen en Adidas). Billy Extra Plankgas was zijn eerste boek, waarna ook nog Billy Extra Plankgas - Door de bodem van het heelal verscheen. Voor zijn boek Films die nergens draaien won hij de Gouden Griffel in 2022. 

De illustrator 

Yvonne Lacet werd geboren in 1980 en groeide op in een dorpje in Friesland. Na de middelbare school ging ze naar de kunstacademie om fotografie te studeren. In 2004 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na haar studie werkte ze vooral aan fotoprojecten waarin landschap, natuur en stedelijke omgeving een grote rol speelden. Deze projecten werden in binnen- en buitenland tentoongesteld in musea en galeries. In 2017 maakte ze haar eerste prentenboek, Bladerbeesten. Dit boek is inmiddels in vijf landen verschenen. Haar tweede prentenboek, Hier zijn draken, maakte ze samen met haar man, kinderboekenschrijver Yorick Goldewijk. Yvonne woont samen met haar man, zoon en dochter in een oud huisje in het centrum van Alkmaar. 

Mening

Goldewijk schreef weer een geweldig boek! En weer voor een andere doelgroep dan zijn andere boeken. Zo kan iedereen kennis maken met deze schrijver òf ze groeien met hem mee en lezen als sinds Billy extra plankgas zijn boeken, zoals ik. Nou ja, ik las met hem mee vanaf het begin.

Dit boek is mysterieus, spannend, vervreemdend en meeslepend. Je weet heel lang niet precies wat je leest, over wie je leest. Tot helemaal op het eind. En je blijft lezen want de wereld van Acht is fascinerend. Want echt iedereen is hetzelfde, doet hetzelfde, loopt in de maat. Maar is dat wel zo? Want Acht is anders, voelt zich anders en lijkt de enige. Tot ze iemand ziet die ook naar haar kijkt. Dan begint het anders zijn pas helemaal goed. Ik ga ook over dit boek verder niks vertellen om de betovering niet te bederven.

Het omslag en de illustraties in het boek zijn gemaakt door Yvonne Lacet (net als het omslag van Films die nergens draaien) en ze zijn mooi. Waar de wereld van Acht wit is, zijn de illustraties in zwart en grijstinten. Ze geven een mooi beeld mee.

Een boek voor kinderen/jongeren vanaf 13 jaar over jezelf willen zijn, anders zijn, vrij willen zijn. En dat in een hele vreemde wereld.

Echt een aanrader! 

Boekinformatie

Titel: Duizend & ik

Auteur: Yorick Goldewijk

Illustrator: Yvonne Lacet

ISBN: 9789021684086

Uitgever: Ploegsma

Verschijningsdatum: 9 maart 2023

Aantal pagina’s: 176

Prijs: € 17,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten