dinsdag 25 januari 2022

Yorick Goldewijk - Films die nergens draaien

Een nieuw boek van de schrijver van Billy extra plankgas. Dat vond ik zó leuk. Ik schreef er dit blogje over En zo te zien is dit iets heel anders. Die voorkant is zo mooi! Dit wil ik lezen! 

Het verhaal

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. 

De schrijver

Yorick Goldewijk (1979) wilde altijd al schrijver worden, maar ook tekenaar en muzikant. Tekenen heeft hij gelaten voor wat het is, maar muziek maakt hij wel. Goldwijk maakt deel uit van SonicPicnic en maakt muziek voor media (o.a. Nintendo, het Van Gogh Museum, Nederlandse Spoorwegen en Adidas). Billy Extra Plankgas was zijn eerste boek, waarna ook nog Billy Extra Plankgas - Door de bodem van het heelal verscheen. 

Mening

Oh, dit is een bijzonder boek! Ik las het Billy extra plankgas met heel veel plezier en vond deze voorkant zo fascinerend dat ik in de Kinderboekenweek dit boek lekker voor mezelf kocht. Dit boek is echt zó anders dan Billy, maar het is prachtig! Het onderwerp is een beetje somber, een kind waarvan de moeder bij haar geboorte is overleden en een vader die daar niet mee om kan gaan. Maar het hele verhaal staat in het teken van Cato en hoe ze het eigenlijk zat is hoe haar vader er steeds maar niet is. Om over de buurvrouw maar niet te spreken!

Cato maakt foto’s van dingen die niemand ziet en haar lievelingsplekje is een grasveldje wat niemand ziet. Iedereen loopt er voorbij, behalve Cato. Op school vinden ze Cato maar raar, vrienden heeft ze niet.

Mevrouw Kano zorgt ervoor dat Cato naar de bioscoop gaat waar ze films ziet die nergens draaien. Hoe bijzonder die films zijn wil ik eigenlijk niet vertellen, want dat is mede de magie van het boek. Ze zijn echter van onmiskenbare invloed op het leven van Cato. En het zorgt voor een goede vriend, Dikkie! Het boek is echt geweldig, een tikje bevreemden maar sprookjesachtig mooi.

Voor kinderen vanaf een jaar of 10 een hele dikke aanrader. Zeker als je eens iets anders wilt lezen dan een doorsnee Boomhut/Loser/Muts boek. 

Boekinformatie

Titel: Films die nergens draaien

Auteur: Yorick Goldewijk

ISBN: 9789021681825

Uitgever: Ploegsma

Verschijningsdatum: 8 september 2021

Aantal pagina’s: 248

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten