vrijdag 4 oktober 2019

Yorick Goldewijk - Billy Extra Plankgas


Het is Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober en dus tijd om kinderboeken te lezen! Bij De Beste Boeken Live in augustus kreeg ik het boek Billy Extra Plankgas, over een jongetje dat ‘s nachts wakker wordt van... ja, van wat eigenlijk? Het is het begin van een grote reis. En laat te thema van deze Kinderboekenweek nou Reis mee! zijn, komt dat even goed uit! Snel lezen dus!

Het verhaal

Dexter gelooft zijn ogen niet als er ineens een blauw, harig wezen voor zijn raam staat te zwaaien. Het is Wimm, en hij komt uit het ruimteschip dat zojuist is neergestort op Dexters dakterras. Wimm vertelt dat de Aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. De winnaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren! Met spullen uit de schuur lappen ze het ruimteschip op, en gaan dan op jacht naar de eigendomspapieren van de Aarde. Zo begint een avontuurlijke reis langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

De schrijver

Yorick Goldewijk (1979) wilde altijd al schrijver worden, maar ook tekenaar en muzikant. Tekenen heeft hij gelaten voor wat het is, maar muziek maakt hij wel. Goldwijk maakt deel uit van SonicPicnic en maakt muziek voor media (o.a. Nintendo, het Van Gogh Museum, Nederlandse Spoorwegen en Adidas). Billy Extra Plankgas is zijn eerste boek.

Mening

Wat een geweldig leuk boek is dit! Het is één groot avontuur. Het begint meteen goed met een neerstortend ruimteschip op het dakterras en een blauw zwaaiend wezentje (Wimm) dat de aandacht van Dexter wil. Die aandacht krijgt hij, want Dexter houdt van uitdagingen en wil meteen actie ondernemen als hij hoort dat de aarde in gevaar is. Er wordt meteen gestart met het herbouwen van het ruimteschip, wat ook erg goed lukt. De naam van het ruimteschip (en de titel van het boek, want dat is de naam van het ruimteschip) komt van de naam die ze ergens op een plank vinden. Billy 201.697.456 Extra Plank. Dat was te lang, maar zonder nummer klonk het niet goed. Dus vandaar gas erachter, want plankgas klinkt snel. Hilarisch, ik ben dol op mijn Billy boekenkasten en alleen dat al zorgt ervoor dat ik het boek de hele tijd met een grote lach op pak om verder te lezen.
De 10-jarige Dexter stort zich vol in het avontuur. Mooi is dat hij soms wel aan zijn buik voelt dat volwassenen dit niet zouden doen, maar hij wel. Het verhaal is volkomen logisch en er gebeurt veel. Tof is de zwiebelhelm waardoor Dexter gewoon alle ruimtewezens die hij ontmoet kan verstaan. De verschillende wezens worden goed beschreven en dankzij de tekeningen van Kees de Boer wordt het allemaal nog levendiger.
Het verhaal is helder, heeft een duidelijke lijn en is toch ook verrassend. Nergens warrig ondanks de vele avonturen, want die volgen elkaar gewoon op. Regelmatig komen de plekken terug in het verhaal, wat weer voor herkenning zorgt.
Een heerlijk boek voor kinderen van een jaar of 10 (voorlezen kan wel vanaf 9 denk ik) waar je zelf als ouder ook van mee kunt genieten. Een aanrader!

Boekinformatie

Titel: Billy Extra Plankgas
Auteur: Yorick Goldewijk
ISBN: 9789021679648
Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
Verschijningsdatum: 31 juli 2019
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten