zaterdag 28 november 2020

Spel: Marco Polo II - Op bevel van de Khan

Oh, dit spel ziet er echt heel gaaf uit! Maar het eerste spel, Marco Polo, kennen we helemaal niet. Dat schijnt geen belemmering te zijn, dus ik ga dit spel uitproberen met T14.


Over het spel

Zadel de kamelen en maak je opnieuw klaar voor een grote reis in Marco Polo II: Op bevel van de Khan. Werp de dobbelstenen en bedenk je strategie in dit vervolg op het klassieke bordspel In de Voetsporen van Marco Polo. Marco Polo II is geen uitbreiding maar een compleet nieuwe, losstaande editie. Het spel lijkt in grote lijnen op zijn voorganger: elke ronde begint met het werpen van 5 dobbelstenen die voor een groot deel bepalen welke mogelijkheden je hebt. Hoe hoger de dobbelstenen, des te waardevoller zijn je acties, maar je moet er ook meer voor betalen als je een actie kiest die al bezet is. Ditmaal begint je tocht alleen niet in Venetiƫ, maar in Beijing. En met nieuwe karakters, jade als extra handelswaar en een nieuwe verdeling van de verschillende opties speelt dit spel toch wezenlijk anders. Alle nieuwe, vaak variabele, keuzemogelijkheden maken van dit vervolg opnieuw een aanrader voor liefhebbers van een strategische uitdaging.

Inhoud

1 speelbord

1 zandloper (figuur)

4 spelertableaus

7 stadsbonustegels

7 karakters

10 pakhuisbonussen

16 gildentegels

18 aanbodsfiches

49 handelscontracten

68 munten

4 kaarten 50/100 punten

14 doelkaarten

25 stadskaarten

18 goudstaven

18 zijdebalen

19 zakken peper

26 jadestenen

26 kamelen

12 houten pionnen

26 dobbelstenen

44 handelsposten

4 overzichtskaarten

1 bijlage

1 spelregels

Ervaring

Wat een overweldigend spel is dit! Misschien komt het omdat we Marco Polo I niet kennen, maar het duizelt ons een beetje bij het openen van de gigantische doos. Daar zijn we dus eerst mee aan de slag gegaan.

Een uitgebreid boekje op A4 formaat van 16 pagina’s met spelregels en een bijlage van nog eens 4 pagina’s ontmoedigt ons niet. Vol goede moed halen we alle spullen tevoorschijn uit de doos, sorteren we en beginnen we te lezen. T14 heeft daarbij meer geduld dan ik, moet ik toegeven, maar we houden vol. Na twee uur hebben we een beetje door wat de bedoeling is. Met de spelregels binnen handbereik beginnen we aan onze missies die we op onze getrokken kaartjes hebben zien staan.

Het is een heel erg tactisch spel en daar houden we beiden wel van. Dus onze beurten duren eeuwig, want alles wordt goed afgewogen en beredeneerd. De eerste keer spelen we het spel bijna samen, omdat we op die manier de regels sneller doorkrijgen. En dat gaat eigenlijk verbazingwekkend vlotjes. Tot de laatste beurt, want dan met je ineens bedenken wat je nog kunt doen met de grondstoffen en dobbelstenen die je nog hebt. Die beurt hebben we helemaal samen gedaan. Afwegingen makend wat de beste optie zou zijn. Na 5 spelronden was het tijd voor de puntentelling. En natuurlijk had T14 gewonnen!

Wat vonden we nou van dit spel? Nou, heel gaaf! Maar wat een werk om er aan te beginnen. Daar moet je je echt niet door laten ontmoedigen, dat is zonde. Want het spel is echt uitdagend en zal iedere keer anders zijn, omdat je missies en karakters steeds anders zijn. Een aanrader voor iedereen die van complexe bordspellen houdt.

En de kameeltjes vonden wij het leukst. Hele kuddes hadden we ervan gemaakt.

 

Speleigenschappen

Titel: Marco Polo II: Op bevel van de Khan

Soort spel: bordspel

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 2-4

Merk: 999 Games

EAN code: 8719214428648

Tijdsduur: 30 minuten per persoon (minimaal een uur dus)

Eigenschappen: strategie 4*, logistiek 3*, tactiek 5*

Prijs: € 54,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten