dinsdag 18 januari 2022

Hervé Le Tellier - Anomalie

Ineens kwam er in de winkel een mevrouw vragen naar het boek Anomalie. Nooit van gehoord. Het had een prijs gewonnen in Frankrijk en was nu in het Nederlands vertaald. We bestelden het boek voor die mevrouw en toen het binnen kwam wierp ik er toch even een blik op. Hmm, interessant ziet dat er uit. Verder even niet aan gedacht, want ik heb nog te veel liggen om te lezen. Maar ja, als er dan bij hebban een buzz wordt georganiseerd over een boek dat er zo interessant uit ziet, schrijft Pleuntje zich natuurlijk wel in. En ja, ik mag mee buzzen! Hoera! Eens kijken wat ik van dat boek ga vinden! 

Het verhaal

Wat als we dat geheim wél hadden verteld, die relatie hadden verbroken, dat boek hadden geschreven? We vragen het ons allemaal weleens af – en de passagiers van de Air Francevlucht 006 van Parijs naar New York staan op het punt om daarachter te komen. Blake, een respectabele familieman die werkt als huurmoordenaar. Slimboy, een Nigeriaanse popster die niet is wie hij lijkt. Joanna, een zwarte Amerikaanse advocate die vecht voor een bijna verloren strijd. Victor Miesel, een obscure schrijver die nog niet weet dat hij wereldwijd zal doorbreken. Vlak voor hun afdaling naar JFK raakt het vliegtuig verzeild in een gruwelijke monsterstorm met huiveringwekkende turbulentie. Ze komen uit het noodweer tevoorschijn in een realiteit die zowel volkomen vertrouwd is als volkomen vreemd…

De schrijver

Hervé Le Tellier is wetenschapsjournalist en taalkundige, en schreef al meer dan 20 boeken. Voor Anomalie won hij de prestigieuze Prix Goncourt, en er werden in Frankrijk al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. 

Mening

Voor de hebbanbuzz mocht ik het boek Anomalie lezen. Een debuut hier in Nederland van een heel bekende schrijver uit Frankrijk. En de winnaar van de Prix Goncourt… dat maakte dat de verwachtingen erg hoog waren.

Het boek deed zijn naam al eer aan door er heel lang over te doen voor het op de deurmat viel, alsof het ook opgeslokt was door de tijd.

Het verhaal is bijzonder, hetzelfde vliegtuig landt twee keer, maar met 3 maanden tijdsverschil. Wel met precies dezelfde mensen aan boord. Hoe?!

In deel 1 maak je kennis met een aantal van de passagiers uit het vliegtuig, ieder met zijn eigen achtergrond. Hier en daar zijn zwarte mannen te vinden… In deel twee wordt begonnen met achterhalen hoe dit tweede vliegtuig een exacte kopie kan zijn, door protocollen, geestelijken en wetenschappers. In deel 3 volgt de confrontatie tussen de maart en juni-mensen.

Al met al genoeg gegevens die het boek erg interessant zouden maken, maar… ja, dat werd het naar mijn mening niet genoeg eigenlijk. Of misschien juist wel te veel, waardoor ik aan het eind zonder antwoord op al mijn vragen ben blijven zitten.

De wereld staat wel op zijn kop, zoals de achterflap zegt, maar daar merk je vanuit de personages weinig van. Daarvoor is het boek te afstandelijk. Ik had gehoopt op wat er in die mensen om zou gaan op het moment dat ze erachter komen dat ze gedupliceerd zijn. De psychologen begeleiden deze mensen wel, maar als lezer krijg je daar dus niet echt inzicht in.

De verwachtingen waren dus te hoog en zijn niet ingelost. Wachten op een vervolg?

Wat ik wel echt geweldig vond aan het boek is dat een van de personages schrijver is en het boek Anomalie schrijft waaruit geciteerd wordt in dit boek. Het boekje komt ook meerdere keren terug in het boek. 

Boekinformatie

Titel: Anomalie

Auteur: Hervé Le Tellier

Oorspronkelijke titel: L’Anomalie

Vertaler: Andreas Dijkzeul

ISBN: 9789401615891

Uitgever: Xander Uitgevers

Verschijningsdatum: 2 november 2021

Aantal pagina’s: 304

Prijs: € 21,99

1 opmerking:

  1. Wat fijn om dit te lezen, net als jij heb ik ook een grote stapel liggen......en die boeken gaan nu voor ;)

    BeantwoordenVerwijderen