dinsdag 7 februari 2023

Maggie Shipstead - De grote cirkel

Over dit boek had ik veel goede dingen gehoord. Toen de vertegenwoordigster (dankjewel Petra!) tijdens De Beste Boeken Live me vroeg of ik een leesexemplaar had, moest ik ontkennen. Het werd meteen opgestuurd. Wat een dikke pil en wat een zin had ik er in! Ik las het al een tijdje geleden, maar had nog niet eerder tijd voor een blog… 

Het verhaal

Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.

In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière opnieuw definiëren, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in een romantische filmfranchise. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden. Hun verhalen leggen de honger naar zelfbeschikking van beide vrouwen in totaal verschillende geografische gebieden en tijden bloot.

De schrijver

Maggie Shipstead ontving voor haar werk de Dylan Thomas Prize en heeft de L.A. Times Book Prize for First Fiction gewonnen. Ze schreef voor onder meer The New York Times, The Washington Post, The Guardian en The Wall Street Journal. Voor De grote cirkel reisde ze naar Nieuw-Zeeland, waar ze geïnspireerd raakte door het beeld van Jean Batten, de eerste piloot die solo van Engeland naar Nieuw-Zeeland vloog. 

Mening

Zo, dit is echt wel een boek dat even blijft hangen. Het bestaat uit twee vertellingen. Een in het verleden, het verhaal van Marian, en een in het heden (2014), het verhaal van Hadley. Marian wilde pilote worden, Hadley gaat haar spelen in de film over het leven Marian.

Het historische stuk vond ik veruit het interessantste deel van het boek. Daar ligt eigenlijk ook de nadruk op. Je leest het verhaal van Marian die als meisje tegen allerlei grenzen opbotst en een beetje vermomd als jongen wel de kansen krijgt en vooral ook pakt die ze anders nooit gekregen zou hebben. Ze is een “Sitting-in-the-water-Grizzly” als een indiaanse vrouw die als man leefde (dat is geen fictie, google het maar).

Feiten en fictie worden gemengd in dit boek, Marian is fictief, maar haar “concurrente” Amelia Earhart die in het boek voorkomt, bestaat echt. Dat vind ik altijd leuk in boeken. Dat het gemixt wordt.

Marian en Hadley hebben een soort connectie, beiden verloren hun ouders en werden door een oom opgevoed. Verder is er eigenlijk niet echt een overeenkomst.

De grote cirkel is de laatste vlucht die Marian maakt, de wereld rondvliegen over een lengtegraad, dus niet langs de evenaar, maar via de beide polen. Daar werkt het hele boek naartoe. En dan valt de kaart voor in het boek ook op zijn plaats.

Bij ieder hoofdstuk staat een titel en een locatie met jaartal, zodat je weet waar je bent. Lang geleden, of in 2014. Je krijgt een goed beeld van de jaren 20-30-40 in de vorige eeuw en de positie van vrouwen in die tijd. Het feit dat men in de Tweede Wereldoorlog vrouwelijke piloten alleen inzette voor het heen en weer vliegen van vliegtuigen voor het leger waar mannen later mee de oorlog in gingen bijvoorbeeld. Nooit bij stilgestaan, wat hebben de vrouwen het nu dan veel beter.

Het verhaal van Hadley vond ik minder interessant. Tot het eind van het boek, waar ineens blijkt dat je dat heden nodig hebt om het hele verhaal van Marian te weten te komen. Top eind!

Het was nou niet dat ik mijn nachtrust voor het boek heb opgegeven, zoals in De Volkskrant werd gesuggereerd, maar je blijft wel lezen. Dus zeker een aanrader. 

Boekinformatie

Titel: De grote cirkel

Auteur: Maggie Shipstead

Oorspronkelijke titel: Great Circle

Vertaler: Marion Drolsbach en Lucie Schaap

ISBN: 9789029095877

Uitgever: Meulenhoff

Verschijningsdatum: 28 juni 2022

Aantal pagina’s: 672

Prijs: € 26,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten