dinsdag 23 mei 2023

Annejan Mieras - Het kleine heelal

Kinderboeken lees ik graag, want ik vind dat ik daarvan op de hoogte moet blijven ook al zijn mijn kinderen wat ouder. Dus toen ik van Lemniscaat dit boek toegestuurd kreeg in de winkel, ging het ook mee naar huis

Het verhaal

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst van school, haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op een camping wonen. Daar is in de herfst niet veel te beleven – hoewel… wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is?

De schrijver

Annejan Mieras studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze afstudeerde op het ontwerp van een basisschool. Dat was misschien al een teken: na vijftien jaar architectuur stapte ze over naar het onderwijs. Al ruim tien jaar is ze inmiddels leerkracht aan een vrije school. Ze schreef eerder Homme en het noodgeval en Portiek Zeezicht.

De illustrator

Evelien Jagtman studeerde geneeskunde, deed een minor journalistiek, werkte bij een medisch tijdschrift en begon daarna aan een opleiding tot dermatoloog. Maar eigenlijk droomde ze van iets anders. Ze stopte dus met haar studie, volgde lessen aan de kunstacademie en een opleiding grafische vormgeving. Nu is ze illustrator, vormgever en gelukkig.

Mening

Het boek oogt een beetje somber en donker. Maar ja, in het donker kun je het beste sterren kijken. De sfeer van mysterie van het omslag past wel goed bij het boek. Raaf(ke) is somber en waarom ze met haar moeder ineens op die camping in een oude stacaravan moet wonen is ook een mysterie. Raaf voelt zich alleen, met een veel werkende moeder, een vader die oponthoud heeft met zijn sleepwagen, even niet naar school mogen en dat op een zo goed als verlaten camping. Gelukkig is daar Zoef, en ook Nicolaas.

Het verhaal beslaat ruim een week, van woensdag tot de donderdag erna. In korte hoofdstukken met iedere keer een titel van een gedeelte uit een zin uit dat hoofdstuk met een passende tekening erbij, beleef je de week van Raaf. En er blijkt nogal wat aan de hand en daar komt Raaf stukje bij beetje achter. Een mooi boek over een meisje waarbij het allemaal niet zo mee zit op dit moment.

Het kleine heelal is de naam van de camping waar Raaf en haar moeder tijdelijk wonen, maar sterren kijken komt ook terug in het boek. Er zit veel meer in dan je op het eerste gezicht denkt. En juist daarom vertel ik er niet zo veel over.

Mooi boek voor kinderen vanaf 10 jaar.

Boekinformatie

Titel: Het kleine heelal

Auteur: Annejan Mieras

Illustrator: Evelien Jagtman

ISBN:9789047713005

Uitgever: Lemniscaat

Verschijningsdatum: 14 maart 2023

Aantal pagina’s: 208

Prijs: € 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten