dinsdag 5 november 2019

Nederland Leest Wolkers en Morshuis

Sinds 2006 organiseert de Stichting CPNB ieder jaar in november de campagne Nederland Leest. In de eerste jaren stond er ieder jaar 1 boek centraal dat gratis kon worden opgehaald in de bibliotheek (als je lid was tenminste). Het begon allemaal met Dubbelspel van Arion. Nog nooit heb ik zo veel mensen in de rij zien staan voor een gratis boek. Er was (toen werkte ik in de bibliotheek van Wassenaar) zo'n run op, dat het boekje al snel op was. En dat was bij veel bibliotheken het geval toen. En het boek.... ik kwam er niet doorheen.
Latere edities waren ook populair, maar niet meer zo'n gekkenhuis als dat eerste jaar.

Inmiddels is de actie er nog steeds, nog steeds als bibliotheekcampagne, maar de actie is wel veranderd. Sinds 2016 staat er een thema centraal in november en worden daar door volwassenen én door de jeugd verschillende boeken voor uitgebracht. Dit jaar is het thema Duurzaamheid.
En we lezen als volwassene Winterbloei van Jan Wolkers en de jeugd leest Borealis van Marloes Morshuis in Nederland Leest junior.

Winterbloei

Het verhaal

De mooiste natuurverhalen van Jan Wolkers, verhalen, brieven essays, dagboekfragmenten en gedichten gekozen door Wolkers' biograaf Onno Blom. Wolkers laat ons met liefde en aandacht genieten van alles wat groeit en bloeit. Met een flinke dosis humor leert hij ons de aarde waarderen. Niet alleen verhalen van Wolkers staan er in deze bunder. Ook columns van Aaf Brandt Corstius over duurzame dilemma's zijn te vinden in deze bundel.


De schrijver

Jan Wolkers (1925-2007) is een van Nederlands meest geliefde schrijvers. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden er honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. De natuur is voor schrijver en beeldend kunstenaar Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. Zijn natuurverhalen verschenen onder meer in Waddenboek en De achtertuin.

Borealis


Het verhaal

Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets, maar de regels zijn streng en de hekken hoog. 
Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten?
Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind...

Schrijver

Marloes Morshuis veroverde de kinderboekenwereld met Koken voor de keizer, Borealis en De schaduw van Radovar. Ze schrijft graag spannende verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld- en die ze tegelijk ook met andere ogen naar hun eigen wereld laat kijken.

Mening

Beide boekjes zien er erg mooi uit, ieder op zijn eigen manier. Wat verder meteen opvalt is dat ze best wel zwaar zijn, voor relatief dunne boekjes. Dat vind ik zelf altijd een beetje jammer, maar voor het verhaal maakt het niks uit natuurlijk.

Winterbloei ziet er aan de buitenkant nogal saai uit, gewoon een witte voorkant met zwarte letters zonder enige poespas. Als je het boekje open doet, zie je aan de binnenkant van de omslag het olieverfschilderij Winter dat Wolkers zelf maakte. Dat is dan wel een verrassing. Het schilderij komt bij de columns van Brandt Corstius terug, waardoor je duidelijk verschil ziet in het werk van beide auteurs. Een voorwoord van Ronald Giphart, ambassadeur van Nederland Leest, en een inleidend stuk van Onno Blom maken de bundel compleet.

Borealis ziet er aan de buitenkant erg mooi uit met een mooie winterse illustratie. Al denk ik dat die meer aan zal spreken bij volwassenen dan bij kinderen. Het boek is verdeeld in duidelijke hoofdstukken en heeft een goed leesbare letter voor de doelgroep (bovenbouw lagere school en eerste jaar middelbare school) en veel witruimte en grote marges, waardoor het rustig leest.

Een mening over de inhoud geef ik deze keer verder eens niet. Het is namelijk de bedoeling van Nederland Leest dat je zelf een mening vormt en er met anderen over praat. Dus, zodra jullie je mening hebben gegeven, zal ik reageren. Reageren kan hier onder deze blogpost, maar ook onder de berichten op Facebook en twitter. Ik ben benieuwd!

Haal je boekje bijvoorbeeld bij Bibliotheek Westland, of Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar, of welke andere willekeurige bibliotheek dan ook, net waar je lid bent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten