vrijdag 29 november 2019

Tineke Honingh - Elke dag broerdag


Bij Boekhandel De Kler in Zoetermeer (en ook in de andere filialen trouwens) komen er regelmatig leesexemplaren binnen, zodat de boekhandelaren die kunnen lezen en weten wat ze verkopen. Dit is een van die boeken. Ik vond de voorkant er erg mooi uitzien, maar mijn zoon is te oud hiervoor en mijn dochter leest andere boeken. Dus besloot ik het boek lekker zelf te gaan lezen (want ik heb niks meer liggen thuis...)

 Het verhaal

Voor Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.
Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop. 

De schrijver

Tineke Honingh is communicatieadviseur, tekstschrijver en ze was ook eventjes juf. Maar bovenal schrijft ze verhalen voor kinderen en jongeren. Korte verhalen voor een magazine, scenario's voor een strip, een feuilleton voor internet of een uitgebreid verhaal dat in een boek terechtkomt, zoals het lovend onthaalde Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom). Als ze maar kan verzinnen. Dat doet ze ook op haar werk bij het Radboud UMC: dan verzint ze manieren om meer geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Tineke heeft twee kinderen, twee katten en één man.  

Mening

Ik had nog niet eerder een boek van Honingh gelezen, maar ik vond de voorkant zo intrigerend, vijf figuren in een mooi groen bos.
En dat is ook precies waar het hele verhaal om draait. 5 broers, niet allemaal echte broers, maar stief- en halfbroers, die samen op avontuur gaan. Noodgedwongen op avontuur gaan, want ze denken dat ze binnenkort uit elkaar gehaald gaan worden door hun ouders (zo begon het de vorige keer namelijk ook, met een paarse envelop).
In korte hoofdstukken, die allemaal een stuk zin uit dat hoofdstuk als titel hebben, wordt het verhaal van de broers verteld vanuit het perspectief van Noa.
Het is mooi om te lezen hoe de broers echt een team vormen. En hoe ze verscheurd worden tussen de verschillende situaties. Waar is thuis, wie hoort er bij thuis, wanneer zijn ze compleet of niet. Een stamboom voorin geeft precies weer hoe de familiebanden zijn, wat zeker in het begin handig is om even naar te kunnen kijken.
Ook de plattegrond voor in het boek is een fijne toevoeging. Je kunt precies nagaan waar welk gedeelte van het boek zich afspeelt en dat is erg leuk om te doen.
De liefde voor elkaar en voor hun ouders wordt goed uitgewerkt, net als de liefde voor de natuur van sommige van de jongens en de dynamiek van de kinderen in verschillende leeftijden.
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Een goed boek voor kinderen die van avontuur houden en misschien ook wel voor kinderen uit een samengesteld gezin.


Boekinformatie

Titel: Elke dag broerdag
Auteur: Tineke Honingh
ISBN: 9789000368969
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Verschijningsdatum: oktober 2019
Aantal pagina’s: 176
Prijs: € 13,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten