vrijdag 8 oktober 2021

Charlotte Habersack - Echte helden, brandgevaar

Dit boek lag in Voorschoten als leesexemplaar. Omdat er een grote sticker met Kinderboekenweektip op zit, nam ik het mee. 

Het verhaal

Ben is klein voor zijn leeftijd, echt klein. Om dat goed te maken kleurt hij de waarheid soms wat mooier dan hij is. Dus als de juf in de klas naar beroepen van ouders vraagt, is Bens vader geen saaie architect. Nee, hij is hijskraanmachinist. Tuurlijk, denken de stoere jongens in de klas, heb je hem weer met zijn grote verhalen. Bewijs het maar! Dus dat gaat Ben doen. Alleen loopt het vreselijk uit de hand. Hij ontdekt dat het ene leugentje al snel leidt naar het andere, en voordat hij het weet zit hij diep in de problemen. Of liever gezegd: hoog in de problemen…

De schrijver

Charlotte Habersack (1966) is een Duitse auteur die houdt van avontuur. Ze stak zelfs de Sahara over op haar motor! Ze werkte eerder als filmredacteur en komedieschrijfster, maar nu schrijft ze kinderboeken. Charlotte groeide op in München, waar ze nu nog steeds woont met haar man en twee kinderen. 

De illustrator

Nikolai Renger is een Duitse freelance illustrator van onder andere Echte helden. Hij is geboren in Karlsruhe en studeerde visuele communicatie in Pforzheim.

Mening

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal Dat moeten dan wel echt superhelden zijn geweest, want het is nogal wat wat er gebeurt. Het verhaal is spannend, het avontuur groot. Ben wil graag gezien worden. Hij is nogal klein voorzijn leeftijd en thuis gaat alle aandacht naar zijn oudere broer of zijn jongere zusje. Op school hoort hij er ook niet echt bij. Hij verzint van alles en komt daar meestal mee weg. Tot nu toe. En aangezien Ben zo hier en daar wat verzonnen heeft, is het lastig om uit de problemen te komen as hij daar eenmaal goed in zit.

Het verhaal is spannend voor kinderen vanaf een jaar of 9. De kinderen in het boek maken allemaal genoeg mee. Er is sprake van buitensluiting, groepsdruk, pesten.

Wat mij stoorde aan het verhaal was dat er gewoon sigaretten werden meegegeven aan een jong kind. Dat klopt niet met hoe het hier in Nederland gaat, maar is wel noodzakelijk voor het verhaal.

Een aardig leesboek voor kinderen van 9, maar ik vond het geen hoogvlieger.

 

Boekinformatie

Titel: Echte helden

Auteur: Charlotte Habersack

Illustrator: Niko Renger

Oorspronkelijke titel: Echte helden

Vertaler: Michiel Nijenhuis

ISBN: 9789493189393

Uitgever: Uitgeverij Condor

Verschijningsdatum: 14 juli 2021

Aantal pagina’s: 136

Prijs: 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten