dinsdag 12 oktober 2021

Marlies Slegers - Een krokodil als hoofdprijs

Dit boek lag als leesexemplaar in Voorschoten. De titel vond ik al weer erg grappig, dus daarom nam ik het mee naar huis. 

Het verhaal

Sem en zijn opa zijn in de dierentuin. Ze vinden het maar een zielig zooitje. Net als ze besluiten om weer naar huis te gaan, vindt er een loterij plaats. En ja hoor… Sem heeft het winnende lot in handen! De prijs is een grote verrassing, die de volgende dag thuis wordt afgeleverd. Wat Sem en zijn opa dan nog niet weten, is dat de dierentuin op het punt van sluiten staat en dat de eigenaar zo snel mogelijk van alle dieren af moet. Vooral van de grote wilde beesten…  

De schrijver

Marlies Slegers (1965) is een Nederlandse schrijfster uit Ulvenhout. Slegers woonde tien jaar in IndonesiĆ«. Ze volgde de schrijfschool Script in Amsterdam voordat ze begon met het schrijven van kinderboeken. 

De illustrator

Iris Boter (1972) deed de kunstacademie in Kampen en woont daar nog altijd, met man en dochter. Ze illustreerde al meer dan 120 boeken en het boek De (nogal) ijzingwekkende expeditie van Herre (van Marte Jongbloed) won op 27 juni 2018 de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Daarnaast schreef Iris zelf al meer dan dertig boeken voor kinderen en jongeren.

Mening

Wat een leuk boek was dit! Het lijkt allemaal wel heel voorspelbaar, maar gelukkig is het geen rechttoe-rechtaan verhaal maar komen er iets meer kinken in de kabel dan gedacht.

Dit boek is het eerste deel in de serie ‘Help, we hebben een dierentuin!’ En het vormt een goede start. Iedereen in het boek moddert maar een beetje aan, totdat Sem (van 10 bijna 11) en Opa de hoofdprijs in de loterij van de dierentuin winnen. Het is een verrassing, die de volgende dag wordt afgeleverd aan huis. De verrassing blijkt een levende krokodil! Een wereldprijs natuurlijk, maar ook een lastige. Want waar laat je zo’n beest. Gelukkig is daar opa! Hoe het precies in elkaar steekt ga ik niet vertellen, maar het is leuk.

De praatgrage opa, vloggende moeder, meneer Pretorius met zijn Zuid-Afrikaanse woorden en zinnen en de andere personages in het boek hebben allemaal hun plekje gevonden. In korte hoofdstukken met allemaal een aparte titel, maak je het hele avontuur mee. Er is ook een “Hoofdstuk voor het eerste hoofdstuk” en een “Hoofdstuk na het laatste hoofdstuk”.

Ik ben benieuwd naar het volgende deel van deze serie!

Leuk boek voor kinderen vanaf 9 jaar, voorlezen kan al van een jaar eerder.

 

Boekinformatie

Titel: Een krokodil als hoofdprijs

Auteur: Marlies Slegers

Illustrator: Iris Boter

ISBN: 9789020672916

Uitgever: Uitgeverij Kluitman

Verschijningsdatum: 14 juli 2021

Aantal pagina’s: 216

Prijs: € 10,- (t/m 15 oktober 2021)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten