vrijdag 11 februari 2022

Maranke Rinck - Bob Popcorn in Amerika

Ik heb via Nienke (van Bookcrossing) gehoord van de Boekenbingo: in 5 maanden 60 kinderboeken lezen. Er zijn prijzen te winnen! Maar die ga ik niet winnen, want ik ga ze denk ik niet allemaal lezen… maar gebruik ze wel als inspiratielijst. Een van de boeken die ik in dit kader wilde lezen was dit boek, want ik las nog niet eerder een Bob Popcorn! 

Het verhaal

Ellis en Bob hebben een belangrijke ontdekking gedaan: Bob is niet de enige levende maiskorrel! Er bestaan er nog meer, in Amerika. En Bob wil ze dolgraag ontmoeten. Gelukkig mogen Ellis en haar vaders logeren op de boerderij van Boer Bill. In de zomervakantie vliegen ze naar Amerika. Daar wordt duidelijk dat Coraline, de directeur van de popcornfabriek, nog veel gemener is dan Ellis en Bob dachten. Zal het ze lukken om haar tegen te houden, en alle levende maiskorrels te redden? 

De schrijver

Maranke Rinck (1976) is kinderboekenschrijver en tekstschrijver voor kinderen in Rotterdam. Ze schrijft prentenboeken, korte verhalen en boeken voor beginnende lezers. Voor Tangramkat won ze 2017 een zilveren griffel. Knikkeruil was in dat jaar het Officiële Prentenboek van de Kinderboekenweek. In opdracht van musea en andere organisaties schrijft ze verhalen en teksten voor kinderen. Ook geeft ze lezingen en workshops aan kinderen en volwassenen over haar boeken en leesbevordering. Maranke werkt vaak samen met haar man, illustrator Martijn van der Linden. Hun prentenboeken zijn in meer dan vijftien landen verschenen. Ze wonen met hun drie kinderen in Rotterdam. Samen met Martijn van der Linden maakte ze SuperSint, een grappig prentenboek op rijm over de heldendaden van Sinterklaas en dus twee eerdere delen van Bob Popcorn.

 

De illustrator

Martijn van der Linden (Oostburg, 1979) groeide op in Zeeland, en ging in Goes naar de middelbare school. Daarna volgde hij de illustratie opleiding aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie deed Martijn al mee aan een wedstrijd van uitgeverij Lemniscaat, ze waren enthousiast over zijn werk en zo kreeg hij meteen zijn eerste illustratieopdracht. Algauw vroegen meer uitgeverijen hem voor het maken van omslagen en binnenwerk illustraties.

Martijn illustreert graag historische onderwerpen en doet dat heel zorgvuldig. In Buiten is het oorlog herken je precies de straat waar Anne Frank woonde en het interieur van het achterhuis waar de familie Frank onderdook. Maar Martijn houdt ook van het tekenen van dieren en onderwerpen waarbij hij zijn fantasie de vrije loop kan laten, sprookjes bijvoorbeeld. 

Mening

Dit is het derde deel in de Bob Popcorn-serie, maar dat merkte ik niet. Ze zijn goed los van elkaar te lezen volgens mij. Ik kon in ieder geval op aken uit het verhaal wie Bob was en hoe hij bij Ellis kwam.

Ellis is de ik-persoon vanuit wie het verhaal geschreven is. Samen met haar twee vaders (oké, dat heb ik dus gemist, maar is geen probleem) en Dante (ook gemist wie dat is, maar hij hoort er kennelijk bij) naar Amerika om daar vanuit de maïsboerderij van Billy de familie van Bob te gaan zoeken. Bob is een levende maïskorrel, zo groot als een kiwi, die popt als hij boos wordt (en gelukkig ook weer terug transformeert naar maïskorrel naderhand). Het verhaal wordt volop ondersteund door geweldige illustraties. Die ondersteunen niet alleen het verhaal, ze maken er ook deel van uit! Heel tof gedaan!

De zoektocht naar meer levende maïskorrels is een groot, spannend, komisch en fantasievol avontuur voor kinderen vanaf een jaar of 7 om zelf te lezen. De korte zinnen lenen zich daar goed voor. Alhoewel voorlezen natuurlijk ook erg leuk is. 

Boekinformatie

Titel: Bob Popcorn in Amerika

Auteur: Maranke Rinck

Illustrator: Martijn van der Linden

ISBN: 9789045125855

Uitgever: Querido

Verschijningsdatum: 28 september 2021

Aantal pagina’s: 206

Prijs: € 13,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten