vrijdag 25 februari 2022

Edward van de Vendel & Ionica Smeets - Rekenen voor je leven

Dit boek lag in stapels in de winkels en was tijdens de Kinderboekenweek vorig jaar heel populair. En het bleef dus ook steeds naar mij roepen. Het stond op mijn verlanglijstje in december. Ik kreeg het niet, maar kocht het lekker zelf na de feestdagen! 

Het verhaal

Wat gebeurt er als een klas de saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben? Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen. Enkele vragen zijn: Hoe win je alle spelletjes? Is plassen onder de douche echt goed voor het milieu? Zijn ijsjes overal en altijd even koud? Hoe word je rijk? 

De schrijvers

Edward van de Vendel werd geboren in Leerdam in 1964. Hij was basisschoolleerkracht voordat hij in 2001 fulltime ging schrijven. Hij schrijft romans voor kinderen en jongeren, poëzie, non-fictie en prentenboeken, die gepubliceerd worden bij Querido (Nederland) en De Eenhoorn (België). Hij was initiatiefnemer van de series Querido Glow (boeken voor jongeren met LHBTQIA+hoofdpersonen), Slash (jeugdboeken gebaseerd op het leven van bijzondere jongeren) en Tijgerlezen (boeken voor kinderen die net beginnen met lezen of niet van lezen houden) en van het online literair magazine www.eurostory.nl. Hij kreeg voor zijn oeuvre de Anna Blaman Prijs 2019 (driejaarlijkse literatuurprijs van de stad Rotterdam) en zijn boeken werden bekroond met de Gouden Zoen (beste boek voor jongeren, 4x), Zilveren Griffel (11x), Woutertje Pieterse Prijs (2x), en hij werd vier keer genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Rechten van zijn boeken werden verkocht naar meer dan twintig landen. 

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast schrijft ze columns voor de Volkskrant, presenteert ze populair-wetenschappelijke tv-programma’s, en is ze voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2020. Ook figureerde ze in Donald Duck als Pionica. Samen met Ype Driessen maakt ze fotostrips voor New Scientist

De illustrator 

Floor Maxim (Flo) de Goede (1980) is een Amsterdamse striptekenaar. Op het grafisch Lyceum volgde hij de opleiding Multimediavormgeving. Dagelijks verschijnt er een (autobiografische) strip van hem op zijn eigen website doyouknowflo.nl. Daarnaast werkt Floor de Goede fulltime als freelance striptekenaar en illustrator. 

Mening

Wat ben ik blij dat ik dit boek aan mezelf cadeau heb gedaan! Het is echt heel erg leuk en toegankelijk. Het boek begint met een klassenfoto van groep 7 van de Rover Hoepsikaschool. Het is een gevarieerde klas, leuk! Als een van de kinderen per ongeluk hoort dat de leerkrachten de rekenmethode die ze gebruiken ook niet zo leuk vinden verandert er iets. Er wordt besloten dat de kinderen iedere week een rekenvraag mogen stellen en dat ze daar les over krijgen (een beetje in plaats van met de oude methode). Ieder kind komt dus aan de beurt. Ieder hoofdstuk heeft een titel en daarbij de opmerking: de vraag van xxx

Dan volgt er een verhaal waarin de aanloop naar de vraag zit (achtergrond, gebeurtenis) en dan volgt er in een stripverhaal de echte vraag én het antwoord. Echt heel tof! Alle berekeningen die worden gedaan staat duidelijk uitgelegd, soms wordt een rekenmachine gebruikt en achter in het boek staan alle kadertjes met de verschillende manieren van rekenen nog eens bij elkaar. Na het beantwoorden van de vraag volgt nog een korte follow-up door een gesprekje met het kind of nog een extra weetje bij de vraag. En gelukkig, helemaal aan het eind, staan de namen bij de klassenfoto! Dat maakt het boek echt helemaal af. Ik heb leuke dingen geleerd. De berekeningen kon ik (gelukkig) meestal zelf bedenken, maar de vragen waren erg origineel. En handig, de vraag over waar je het goedkoopst uit bent bij aanbiedingen!

Een dikke aanrader voor kinderen vanaf groep 7!! (Dat is vanaf een jaar of 10/11)  

Boekinformatie

Titel: Rekenen voor je leven

Auteur: Edward van de Vendel, Ionica Smeets

Illustrator: Floor de Goede

ISBN: 9789057125188

Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds

Verschijningsdatum: 30 juli 2021

Aantal pagina’s: 276

Prijs: € 18,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten