vrijdag 29 april 2022

Elvin Post - Geen weg terug

Van Elvin Post las ik vorig jaar De cursus, en dat was voor mij een aangename kennismaking met deze schrijver. Nu is er zijn eerste YA-boek en aangezien M13 wel voor dit soort boeken te porren is, ga ik het eerst lezen en dan in het zicht leggen voor haar. 

Het verhaal

Wanneer Eva en haar vriendinnen Anna, Fleur en Kim middenin de nacht na een schoolfeest naar huis fietsen, stuiten ze op een auto die met geopende portieren op de weg staat. Ernaast liggen twee mannen in een grote plas bloed. Als Eva de politie wil bellen, ziet Fleur een tas met geld in de auto. Hoewel Eva en Anna er geen goed gevoel bij hebben, neemt Fleur de tas mee. Maar dan blijkt dat een van de mannen nog leeft. Hij hoort bij een groep zware criminelen… 

De schrijver

Elvin Post (1973) won in 2004 als jongste schrijver ooit de Gouden Strop met Groene vrijdag. Ook zijn tweede thriller, Vals beeld, werd genomineerd voor die prijs. Met Roomservice won hij de Diamanten Kogel, de belangrijkste Vlaamse thrillerprijs. Zijn werk is uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Turks, Hebreeuws en Indonesisch. Arizona Blues (2018) werd lovend ontvangen. 

Mening

Ik las nog niet eerder boeken uit de “politienietbetreden”serie, een reeks boeken waar allemaal een rood/wit gestreepte elastieken band op zit met Politie daarop. M13 was tegelijk met mij bezig in een ander boek uit deze reeks, dus ik kan eigenlijk meteen door. Ik las wel eerder een boek van Elvin Post, De cursus, waar ik dit stukje over schreef. En daardoor was ik ook wel nieuwsgierig naar hoe hij voor jongeren zou schrijven.

Dit boek vond ik eigenlijk gewoon goed voor de doelgroep, jongeren van 13-17 jaar (al is het voor die van 13 misschien lastiger in te leven omdat de hoofdpersonen hier 17 zijn en uit gaan). Het is snel geschreven, veel actie, geloofwaardig plot en een fijn eind.

Van de vriendinnengroep die je op de voorkant ziet, staan bij ieder hoofdstuk dezelfde silhouetten waarvan er steeds 1 zwart is, degene die aan het woord is. Dat zijn afwisselend Eva en Anna. De andere twee vriendinnen spelen ook een grote rol, maar die leer je via de andere meiden kennen.

Het verhaal is zeker herkenbaar voor middelbare scholieren, met pauzes, groepsdruk, schoolfeesten, vriendjes en examens. Het gegeven van langs neergeschoten mannen fietsen hoop ik toch dat ze hier thuis niet mee gaan maken. De bijkomende angst van Eva na deze acond wordt goed beschreven, de dynamiek van de vriendinnengroep ook. Het is ook wel eens fijn om Rotterdam als omgeving in een boek te hebben, en dankzij Blijdorp heb je (of nou ja, ik in ieder geval) een idee van waar in de stad je bent.

Een geslaagde uitstap naar een young-adult! Ik ben benieuwd of het eenmalig is, of dat Elvin Post meer YA gaat schrijven, naast zijn boeken voor volwassenen. 

Boekinformatie

Titel: Geen weg terug

Auteur: Elvin Post

ISBN: 9789026160141

Uitgever: De Fontein

Verschijningsdatum: 22 februari 2022 (2e druk: 17 maart 2022)

Aantal pagina’s: 256

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten