dinsdag 17 januari 2023

Malin Stehn - Een gelukkig nieuwjaar

Dit boek lag al een tijdje klaar om gelezen te worden. Maar ja, vanwege de titel bewaarde ik het voor het eind van het jaar. En dat is heel goed gelukt! Ik las het eind december en 1 januari! Wat een timing.

Het verhaal

Het is oud en nieuw, en de zeventienjarige Jennifer verlaat vroegtijdig het feestje van haar beste vriendin Smilla. Onderweg naar huis verdwijnt ze spoorloos in de ijskoude en donkere nacht. Aan de andere kant van de stad vieren de ouders van de twee tieners samen het begin van het nieuwe jaar zonder enig idee te hebben van de ellende die hun te wachten staat. In de angstige dagen die volgen verdwijnen al hun zekerheden als sneeuw voor de zon. De moeder van Jennifer merkt dat ze geen idee heeft wat haar dochter allemaal uitspookte, terwijl Nina, de moeder van Smilla, stiekem helemaal niet verbaasd is. De lage dunk die Nina van Jennifer heeft, wordt echter niet gedeeld door haar man Fredrik, en hij is waarschijnlijk de laatste persoon die Jennifer nog in leven heeft gezien. Wat is er die avond precies gebeurd, en waarom ging Jennifer zo vroeg weg? Door haar vermissing komen de levens van haar ouders en die van Smilla onder druk te staan, en lang verborgen geheimen kunnen niet langer verhuld blijven.

Foto: Emil Malmborg

De schrijver

Malin Stehn is een gelauwerde auteur van meer dan veertig romans voor jongere lezers. Een gelukkig nieuwjaar is haar debuut voor volwassenen en werd meteen een grote bestseller in Zweden. Het boek zal in heel Europa in vertaling verschijnen.

Mening

Dit boek leest echt heerlijk. Het hele boek beslaat eigenlijk maar een paar dagen, van oudjaarsdag 2018 tot driekoningenavond 2019, en daarna nog de afwikkeling van het verhaal in april en mei. In 76 korte hoofdstukken beleef je de gebeurtenissen van oudjaarsavond en de nieuwjaarsnacht en de nasleep ervan.

Iedere keer vanuit de ogen van een van de hoofdrolspelers lees je inde ik-vorm hoe Fredrik, Nina en Lollo alles beleven. En in de tussentijd lees je dus ook vanuit ieders hoofd hoe ze over elkaar denken en hoe iedereen in de vriendschap staat. Lollo en Nina zijn, samen met Malena, al sinds hun studietijd beste vriendinnen, al is hun vriendschap in al die jaren wel anders geworden. Inmiddels zien ze elkaar nog maar 2 keer per jaar, tijdens midzomernacht en met oud en nieuw en zijn hun levens nogal uit elkaar aan het lopen. Interessant om te zien hoe de dames over elkaar, elkaars relatie en manier van leven denken.

En er zijn dus geheimen, meer dan je in eerste instantie denkt en dus niet alleen wat er met Jennifer gebeurd kan zijn. Die geheimen zorgen voor de nodige wendingen in het verhaal die het boek interessant maken.

Al zou ik dit boek zelf (natuurlijk weer) geen thriller noemen, maar een psychologische roman. En dat zijn mijn lievelingsboeken, dus dit boek zou ik zo aanraden. En ik ben benieuwd naar volgende boeken van Stehn. 

Boekinformatie

Titel: Een gelukkig nieuwjaar

Auteur: Malin Stehn

Oorspronkelijke titel: Ett gitt nytt år

Vertaler: Edith Sybesma

ISBN: 9789403181417

Uitgever: Cargo

Verschijningsdatum: 6 oktober 2022

Aantal pagina’s: 368

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten