vrijdag 20 januari 2023

Katie Gutierrez - Meer dan je ooit zult weten

Oh, dit boek, dit boek, dit boek. Hoe vaak ik het niet vast heb gepakt in de winkel en toen de oproep op hebban zag om mee te lezen. Die oproep kon ik niet negeren, alleen al niet om de voorkant dus. En hoera, ik mocht meelezen! Dankjewel Hebban en Meridiaan uitgevers!

Het verhaal

Lore Rivera was met twee mannen tegelijk getrouwd, tot op een snikhete dag in 1986 één van hen erachter kwam en de ander doodschoot. Een geheim dubbelleven, een tragische moord. Dat is het verhaal dat de wereld kent. Het is niet het verhaal dat de jonge,true crime journaliste Cassie Bowman fascineert. Ze draagt het gewicht van haar eigen familietragedie, en Cassie wil meer weten over de vrouw in het hart van dit alles: Lore. Tot haar verbazing is Lore bereid te praten enterwijl de twee vrouwen naar elkaar toegroeien, merkt Cassie dat ze niet anders kan dan haar eigen donkerste geheimen opbiechten. Wanneer echter duidelijk wordt dat er meer achter de nacht van de moord zit dan ze zich realiseerden, kunnen beide vrouwen dan datgene onder ogen zien waar ze zich verre van hielden ...de waarheid?

De schrijver

Katie Gutierrez is schrijver en redacteur en woont in San Antonio, Texas. Ze studeerde aan de Texas State University, en werk van haar is verschenen in onder meer de Harper’s Bazaar, Washington Post, Lit Hub, Electric Lit, en de Texas Monthly. De ‘domestic suspense’ roman Meer dan je ooit zult weten is haar debuut.

Mening

Wat een interessant boek is dit! Het zit een beetje tussen een whodunnit en een roman in. Een true-crime is het beslist niet, het is echt fictief. Maar het true-crime genre is voor Cassie, een van de hoofdpersonen, wel het uitgangspunt. Als engels label wordt aan dit boek ‘domestic suspense’ gegeven en dat geeft de lading eigenlijk wel goed weer.

Tijdens een van haar zoektochten op internet stuit Cassie op het verhaal van een vrouw die met twee mannen getrouwd is geweest. Ze besluit dat dit een interessant uitgangspunt is voor een blog, zeker als ze dat vanuit het perspectief van de vrouw schrijft. Met een beetje moeite krijgt Cassie de vrouw zover dat ze haar mag interviewen. In verschillende gesprekken wordt duidelijk wat er is gebeurd, maar krijg je ook een inkijk in het leven (en het verleden) van Cassie. Lore stelt namelijk ook vragen, waardoor ook Cassie kritisch naar haar eigen leven gaat kijken.

In drie delen wordt het verhaal van beide dames vertelt, waarbij langzaam het perspectief verandert. Met sprongen heen en weer in de tijd, wisselende locaties tussen Mexico en De Verenigde Staten en wisselend Lore en Cassie aan het woord blijft het verhaal een puzzel waar je steeds meer stukjes van op de juiste plaats kunt leggen. Toch duurt het tot aan het eind voor je de waarheid kent. Maar of dat de waarheid is durf je dan eigenlijk niet echt te geloven, want iedereen heeft zo zijn eigen waarheid in dit boek.

Die afwisseling maakt dat je blijft lezen, ook al zitten er soms stukken in het boek die net echt ter zake doen (maar wel interessant zijn voor de inkleuring van de omgeving bijvoorbeeld).

Oh, en die voorkant blijft mooi! Bloemen komen in het hele boek voor, en de twee vrouwen op de voorkant kun je op meerdere manieren uitleggen. Ik blijf er naar kijken in ieder geval.

Boekinformatie

Titel: Meer dan je ooit zult weten

Auteur: Katie Gutierrez

Oorspronkelijke titel: More Than You’ll Ever Know

Vertaler: Elvira Veenings

ISBN: 9789493169548

Uitgever: Meridiaan uitgevers

Verschijningsdatum: 5 juli 2022

Aantal pagina’s: 496

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten