vrijdag 27 januari 2023

Julie Otsuka - De zwemmers

Een boek met een zwembad op de voorkant! Het deed me denken aan het boek Het zwembad van Libby Page. Dus ook dit boek ging meteen op een wensenlijstje. Het heeft even moeten wachten om te worden gelezen en daarna ook nog even op een blogje… maar tada! Daar is het dan. 

Het verhaal

Een groep zwemmers wordt opgeschrikt door een barst in de bodem van hun lokale zwembad. Deze zwemmers delen alleen een zwembaan (de snelle, langzame of gemiddelde) en de troost die ze ieder uit hun ochtend- of middagbaantjes halen.Een van deze zwemmers is Alice, die langzaam haar geheugen verliest. Voor Alice was het zwembad een laatste redmiddel tegen de duisternis van haar steeds erger wordende dementie. Zonder het gezelschap van haar medezwemmers en de regelmaat van haar dagelijkse baantjes, wordt ze ondergedompeld in verwarring en chaos, en meegesleurd in herinneringen uit haar kindertijd en het Japans-Amerikaanse interneringskamp waar zij de oorlog doorbracht. Alice' vervreemde dochter, die te laat in het leven van haar moeder terugkeert, is getuige van haar verwoestende aftakeling.

De schrijver

Julie Otsuka is de auteur van Toen de keizer nog God was en de internationale bestseller Waarvan wij droomden (The Buddha in the Attic). Otsuka schrijft onder meer historische fictie over Japanse Amerikanen. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Asian American Literary Award, PEN/Faulkner Award for Fiction, Prix Femina étranger en de Albatros Literaturpreis.

Mening

Altijd als ik boeken lees over zwembaden (wat, toegegeven, niet zo heel vaak voor komt) krijg ik spontaan zin om ook het zwembad op te zoeken en baantjes te gaan trekken. Niet dat ik dan dan echt doe, maar toch.

Het boek begint met een we-perspectief, waarbij “we” de zwemmers in het zwembad zijn. Er is een wereld boven, dat is het normale leven, en een wereld onder, het zwembad, want dat ligt ondergronds, en daar verdwijnen alle problemen van de normale wereld. In het eerste stuk leer je de zwemmers kennen, zonder dat je precies weet wie wie is. Je hebt snelle, langzame en zijzwemmers, je leert welke beroepen de zwemmers uitvoeren, maar niet of dat bij een langzame zwemmer hoort bijvoorbeeld.

Wanneer de barst in het zwembad wordt ontdekt ontstaat er een beetje paniek. De ene stopt met zwemmen, de ander gaat door, maar de rust is weg. En daarmee ook de regelmaat voor de dementerende Alice.

En daar gaat het verhaal mee verder, met de dochter van Alice en over het verzorgingshuis en de verdere achteruitgang. En dat…. Was een beetje confronterend voor iemand die er mee te maken heeft.

Ik vond dit boek een beetje lastig. Het zwemgedeelte was prima, de rest vond ik (om persoonlijke redenen) niet leuk om te lezen.

Het hele boek is een soort opsomming, korte zinnen, beetje vervreemdend. Ook omdat het perspectief in het begin vanuit meerdere mensen is.

Het was een belevenis zullen we maar zeggen. Op naar het volgende boek!

Boekinformatie

Titel: De zwemmers

Auteur: Julie Otsuka

Oorspronkelijke titel: The Swimmers

Vertaler: Lucie Schaap

ISBN: 9789048863747

Uitgever: Lebowski Publishers

Verschijningsdatum: 1 maart 2022

Aantal pagina’s: 144

Prijs: € 21,99

1 opmerking:

  1. Klinkt toch interessant ondanks, of door?, de vervreemding Groet, Janet

    BeantwoordenVerwijderen