dinsdag 24 januari 2023

Ben Guterson - De magie van de verboden toren

Eindelijk, eindelijk, eindelijk is daar weer een nieuw boek van Ben Guterson! Dat stond al even in bestelling en toen het verscheen las ik het bijna meteen na aankoop. Alleen het duurde even voor ik de rust vond een blogje te schrijven.

Het verhaal

Zack is net verhuisd met zijn familie. Vlak bij hun nieuwe huis is een oude uitkijktoren. Zijn ouders verbieden hem er naar binnen te gaan, maar wanneer Zack een meisje de toren binnen ziet glippen, gaat hij haar achterna. Er waait een geheimzinnig briesje, alsof er iemand is die Zack niet kan zien. Samen met Ann vindt hij een medaillon, waarin vreemde letters zijn gekerfd. Wat staat daar? Wat is er waar van de verhalen die rondzingen over de toren? En waar komen die vreemde lichtflitsen in de donkere nacht vandaan? Het lijken wel boodschappen in morsecode… Kan Zack het mysterie ontrafelen?

De schrijver

Ben Guterson was tien jaar leraar op een middelbare school in Amerika, voordat hij een paar jaar bij Microsoft als manager ging werken. He woont met zijn familie in de buurt van Seattle, aan de voet van de Cascade Mountains. Winterhuis Hotel was zijn eerste boek. Daarna verschenen nog De geheimen van Winterhuis Hotel en Het mysterie van Winterhuis Hotel

Mening

Ik keek al maanden uit naar dit boek na de serie over Winterhuis Hotel waar ik zo’n fan van ben. Dit is een los staand boek van Guterson. Dat is even wennen na alle verhalen over Elizabeth, maar ook Zack heb ik in mijn hart gesloten. Het gezin Einstein, dat is hun achternaam, is net verhuisd van Roseburg naar een groot huis in Vista Point waar de ouders Morton en Deborah een Bed en breakfast willen gaan beginnen. Het gezin, en met name Zack van 11, worstelt met het overlijden van het jongste zusje Susan. Ze zijn een jaar verder, proberen door te gaan, maar Zack heeft een groot schuldgevoel. Hij trekt zich steeds terug, daar waar de anderen er op uit gaan. Tot hij een meisje de verboden toren in ziet gaan. Ze lijkt een beetje op Susan, heet Ann en is 9 jaar. Zack en Susan houden allebei veel van lezen en worden in het geheim vrienden.

Om niet te veel weg te geven, laat ik het hierbij qua verhaal.

De tekeningen van Lobke van Aar passen goed bij het verhaal. Het gebonden boek heeft weer een stofomslag met uitsnedes, al voegen die in dit geval weinig toe, omdat de gewone kaft precies dezelfde illustratie heeft. De raadsels zijn ook in dit boek weer aanwezig en zorge ervoor dat je als lezer mee gaat denken over de oplossing.

Een mooi boek weer van Guterson, ondanks het zware van het overleden zusje.

Blogjes over de Winterhuis trilogie vind je hier: Winterhuis HotelDe geheimen van Winterhuis HotelHet mysterie van Winterhuis Hotel

 

Boekinformatie

Titel: De magie van de verboden toren

Auteur: Ben Guterson

Oorspronkelijke titel: The Einsteins of Vista Point

Vertaler: Imme Dros

ISBN: 9789025883584

Uitgever: Leopold

Verschijningsdatum: 21 september 2022

Aantal pagina’s: 230

Prijs: € 18,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten