woensdag 20 april 2011

Ding 13: Online kantoortoepassingen

De theorie
Ik heb zowaar alle theorie doorgenomen en bekeken. Google Docs lijkt me handiger dan een wiki, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik de wiki niet zo leuk vind.

De praktijk
Heb ik al toegepast. Ik heb vorige week 3 bestanden geupload via mijn gmail account. Eentje alleen voor mezelf en 2 waarvoor ik ook mijn collega's van de werkgroep collectievorming heb uitgenodigd. Dus we delen die documenten al. Nou moet ik er alleen aan denken om tijdens de aanschaf in die documenten te werken in plaats van in de bestanden op mijn computer. En daar moet ik dan ook mijn collega's nog van overtuigen (maar die doen allebei mee met 23 dingen, dus ik denk dat dat na dit ding wel gelukt is!).

Ik zal ook nog wel gaan uitproberen hoe ik bestanden kan maken in Docs, maar voor nu gebruik ik deze excellbestanden gewoon. Eens kijken wat het ons oplevert.

dinsdag 19 april 2011

Ding 12: Microblogging met Twitter

De theorie
Hoera, weer een plain english filmpje!
Ik heb de theorie een beetje overgeslagen verder, want ik twitter al. Oh nee, niet helemaal waar, ik heb de eerste 3 stukken ook nog gelezen.
Wel handig om te weten dat:
D gebruikersnaam + bericht een direct bericht is;
@ gebruikersnaam + bericht een openbaar bericht is;
RT een retweet is (maar dat wist ik al); en
# gebruikt wordt voor een bepaald evenement of ding #durftevragen bijvoorbeeld.

De praktijk
Tja, ik ben een tijd geleden een account begonnen voor de bieb. Gewoon, omdat ik het eigenlijk wel belangrijk vond dat de bieb ook op sociale media te vinden is. Ik probeer regelmatig te twitteren, maar dat is lastig. Ik zit een beetje met het feit dat ik als bieb twitter en niet als mezelf. Ik stuur voornamelijk tweets over activiteiten en toptitels de wereld in.
Ik zit er ook over te denken om leestips te gaan tweeten. Mijn goede voornemen was om 1 tweet per dag te doen. Komt er natuurlijk niet van... Maar misschien als ik nou net als Marcel 3 keer 5 minuten per dag ga besteden aan twitter dat het dan wel lukt.
Input van collega's zou ook leuk zijn. Dan hoef ik zelf niet van alles te verzinnen. Carla helpt gelukkig mee, dat is fijn! Carla kan ook zelf inloggen, maar ik denk dat het niet slim is om nog meer mensen op hetzelfde account te laten werken.

Overigens heeft de bieb al veel volgers (309) maar dat kan natuurlijk altijd meer. Ik zal proberen meer te twitteren, want ik ben wel overtuigd van het nut van dit medium.

Prive heb ik geen eigen account, en af en toe zou ik willen dat ik er 1 had om zo maar eens een loze opmerking de wereld in te gooien. Nu doe ik dat met mijn www's bij hyves. Misschien dus toch maar doen, al is het wéér een extra ding om bij te houden (en ik heb een telefoon uit het jaar nul... oké 2000 ofzo, dus ik kan niet mobiel twitteren en moet het allemaal vanaf een computer doen =extra tijd).

(ha, dit was een lekker simpel ding!!)

zondag 17 april 2011

Poging tot Pinguins...

Is mislukt...
Paula heeft leuke visjes op haar blog die ik iedere dag even eten geef. Ik heb gevonden waar ze het vandaan heeft, maar het lukt nog niet om het bij mij op mijn blog te krijgen. Ik ga een nieuwe poging wagen.

donderdag 14 april 2011

Ding 11: Wiki (het is gelukt lieve volgers!)

Joepie! Het is gelukt!!
het is eigenlijk Hoera ding 11!
Ik ben nu een schrijver op deze workspace... Ik heb de bevestiging van PBworks maar geactiveerd en nou kan ik in de zandbak spelen :-).
En ik heb een favoriet eiland toegevoegd: Filfla; en mijn favoriete boek natuurlijk: de tuin van de samoerai. En uiteindelijk ook nog een linkje naar mijn weblog.

En wat ik van de andere wiki-voorbeelden vind weet ik nog niet zo goed. Ik beloof plechtig dat ik er nog een keertje goed naar ga kijken.

woensdag 13 april 2011

Ding 11: Ontdek wiki's en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen HELP!!

Op dit plaatje verheug ik me al 10 dingen lang, en nu kan ie!!!
Gisterenavond ben ik begonnen met de theorie. Heerlijk in Plain English uitgelegd gekregen wat het voordeel is van een wiki. Geweldig! Voor een gezamenlijk uitje lijkt het me interessant, voor de bieb moet ik natuurlijk weer even over nadenken.
Ik heb nog een paar meer theorietjes gelezen, maar overal kwam ik het Plain English filmpje tegen, dus besloot ik (in al mijn wijsheid) dat ik genoeg theorie heb gelezen.
Ik heb ook de wiki's bekeken die genoemd werden.

En toen mocht ik zelf beginnen in de zandbak... maar dat lukt niet! Ik heb een eigen account aangemaakt, maar ik zie nergens staan waar ik een invite-key kan invullen. Kijk ik er overheen? Staat het op een voor mij onlogische plek? Of is het toch dat request access  en moet ik dan de key invullen bij de message?
Ik kan wel een workspace aanmaken, maar wil ik dat wel? En is dat nodig?
Ik ga straks nog wel een poging wagen.

zondag 10 april 2011

Ding 10: Social bookmarking en Delicious, part 2

Wat is dat delicious leuk!! Ik heb een speciaal 23dingenaccount aangemaakt, waar ik een paar bookmarks heb toegevoegd. Mijn adres: http://www.delicious.com/pleuntje23

Voor de bieb op zich zie ik hier niet echt het nut van in. Voor mezelf op de bieb dan weer wel, want in mijn werk gebruik ik toch heel vaak dezelfde pagina's. Daarnaast kan ik via collega's op andere sites komen.
Voor mezelf ga ik het zeker gebruiken, ik zei net al tegen Robert dat ik heel blij wordt van deze site :-). Overigens zag ik dat ik bookmarks ook privé kan zetten, dat vind ik dan wel weer handig voor mezelf.

Ik ga hier vast nog mee verder, maar ga nu weer even van het zonnetje genieten.

woensdag 6 april 2011

weekje zonder dingen??

Woohoo, ik zie net dat we volgende week alleen een bijeenkomst hebben en geen dingen hoeven te doen. Dus ik kan gewoon rustig met Delicious en de wiki's aan de slag.
En ik vind de cursus echt heel leuk om te doen! Laat daar geen misverstanden over bestaan. Maar iets meer tijd is altijd welkom,

Ding 10: Social bookmarking en Delicious

Toen ik de titel zag van dit ding vroeg ik me wel even af wat social bookmarking te maken heeft met een eetmagazine. Het blijkt dus alleen geen tijdschrift te zijn dat delicious :-)

Zowel op de bieb als thuis heb ik inderdaad een hoop favorieten. Thuis heb ik van de gecrashte computer zelfs nog mijn favorieten over geschreven, zodat ik ze op de nieuwe computer ook in kon stellen. Had ik dit ding maar jaren eerder ontdekt (denk ik nu, op basis van het kleine stukje dat ik heb gelezen).

Achtergrondinformatie:
Social Bookmarking in Plain English: wederom erg duidelijk. Ik geloof dat ik fan ben van de Plain English dingen!
Video-uitleg: ook duidelijk, wel wat saai (sorry!)

Vraagje tussendoor: waar staat del.icio.us voor?
Us kan ik nog wel bedenken, het sociale, van ons. Maar de rest? Ik ben het nog niet tegen gekomen, kijk ik er overheen??

En weer verder:
Beetje rondgekeken op het 23dingen account. Leuk dat je ook kunt zien wie het als bookmark hebben. Op deze manier kom je ook weer op andere sites uit. Nou moet ik dus alleen weer bedenken als ik een account aanmaak of ik dat op een nickname wil doen of op mijn eigen naam.

Mogelijkheden:
Zowel voor mijn werk als voor mezelf zie ik mogelijkheden. Ik denk dat ik dan wel 2 accounts moet aanmaken, omdat je anders nooit werk en privé gescheiden kunt houden (is zonder dit ook al lastig om niet even thuis je werkmail te bekijken, of na te gaan of er een zoek&boek-aanvraag onderweg is).
Overigens denk ik niet dat het voor heel Bibliotheek Westland als 1 geheel handig is, misschien wel voor het vakteam J&J, maar iedereen heeft toch zijn eigen favoriete pagina's.

Optioneel:
Ik ga zeker een eigen account aanmaken. Zou de toevoegknop ook in Google Chrome werken??? Ik ga het proberen.
Lukt nu niet, er was een foutmelding :-(. Bovendien is het voetballen begonnen, wil ik ook een beetje kijken. Morgen nieuwe poging!

Fototrucjes




Zo, mijn kindjes in mijn blog en toch niet herkenbaar :-)

(nu ik het heb gevonden is het lastig om op te houden, maar ik ga toch maar verder met het volgende ding)

dinsdag 5 april 2011

Ding 9: Mijn visie op web 2.0

Hoe en waar zou je een weblog kunnen inzetten? Intern en extern?
Voor de bieb: Als ik er tijd voor zou hebben zou ik wel een goed blog willen maken over de bieb. Maar ja, dat zijn dan alleen de dingen die in Wateringen gebeuren. Misschien zou je een blog kunnen maken voor de hele organisatie, dat iedere vestiging om de week een blogje levert en dat dat door 1 iemand geplaatst zou worden.
Daarnaast zouden er leestips (recensies gaat me wat te ver) op kunnen staan, en verslagen van activiteiten die we hebben georganiseerd (naast de aankondigingen natuurlijk). 
Ik gebruik nu persberichten van de bieb als blogjes voor de biebhyve. Dat klopt natuurlijk niet, maar er is voor mij geen tijd alles te herschrijven...
Een intern blog kan ik me niet zo voorstellen.

Privé: ik blog al een aantal jaren op mijn hyve. De meeste blogs gaan over mijn kindjes en ik blog voor hen, voor mezelf en voor mijn familie en vrienden. Met mijn blog hou ik iedereen op de hoogte over hoe het met ons gaat. De blogjes zelf print ik eens in de zoveel tijd uit en bewaar ik in een map per kind. Op deze manier kunnen zij het later teruglezen. Mijn moeder schreef veel in mijn fotoalbum van wat er met me gebeurde en wat ik deed. Ik doe hetzelfde alleen dan op mijn blog.

Wat zou je allemaal met RSS kunnen doen om je dienstverlening te verbeteren?
Voor de bieb: Nou, in ieder geval zorgen dat de RSS nieuws geeft van de juiste categorie! Aanwinsten zijn nu niet te zien via RSS. 
Ik zou het zelf overigens nog fijner vinden om de RSS per categorie te kunnen aanzetten. Het maakt mij namelijk niet uit wat voor filosofieboeken er nieuw zijn, de romans vind ik veel interessanter. Als je kunt kiezen per interessegebied zal de RSS meer waarde hebben.

Ik heb bij mijn RSS ook een ehh... egoRSS staan. Gegoogled op bibliotheek westland, de resultaten op datum geordend en toen dat als rss ingevoerd (geloof ik, in ieder geval, dat ik een melding krijg als bibliotheek westland genoemd wordt). En als ik dat goed heb gedaan wordt er vrij weinig over de bieb gepraat op het net.
Maar zoiets zou je voor de organisatie kunnen doen, al moet je dan veel RSS's gaan bijhouden, voor iedere vestiging en dan nog als bieb of bibliotheek variatie. Lijkt me erg veel werk...

Privé: ik weet het niet zo met de RSS. De nieuwssites heb ik er meteen uitgegooid. Zo veel nieuws hoeft nou ook weer niet. En de kopjes op nu.nl zijn veel sneller te lezen. Ik geloof dat ik gewoon echt te weinig volg voor RSS. Ik heb alleen de marktplaats RSS nog aanstaan. (Oh, en alle 23 mededingers natuurlijk.)

Kun je foto editors gebruiken voor aankondigingen?
Voor de bieb: Vast! De aankondigingen zitten nu in een vaste opmaak die naar mijn idee niet altijd even wervend overkomt. Het foldertje van de Boekenweek van dit jaar was gewoon saai te noemen (maar dat is mijn mening...) Daar kun je vast heel veel mee doen. 
Ook het vakteam Jeugd&Jongeren zou hiervan goed gebruik kunnen maken denk ik zo.

Overigens zou ik het écht heel handig vinden als er een algemeen Flickraccount komt van de bieb, met daarop alle foto's van alle activiteiten. En dat ik daar dan toegang tot heb zodat ik ze op hyves kan zetten zonder me in allerlei bochten te hoeven wringen (op Case's computer foto's zoeken, of ze van de site naar mijn computer kopieren om ze vervolgens op hyves te kunnen zetten).

Privé: ja, leuk voor feestjes en partijen :-) (maar ja, dan moet ik er tegen die tijd wel aan denken en niet een saai mailtje de deur uit doen op het laatste moment!)

Wat merk ik in de wereld om me heen?
Dat niemand nou precies weet van RSS is en wat je er mee kunt, behalve dat het iets met nieuws is...
Online fotoalbums was ik al mee bekend, niet veel nieuws over gehoord.
Blogs... waren er al lang voor de 23dingen, ik merk nu pas hoe veel mensen geen blog hebben!

Hoe kunnen gebruikers informatie toevoegen?
Ik denk dat we met de nieuwe Bicatversies al een beetje op weg zijn, al is dat niet direct naar onze organisatie toe contact maar meer in het algemeen.  Op hyves wordt er vrij weinig gecontact, op twitter ook niet echt. Het is meer eenrichtingsverkeer. Als we op een of andere manier een blog kunnen toevoegen zou dat misschien meer reactie geven. Eigenlijk moeten we het op z'n Witte Huis' aanpakken, een blog, twitter, facebook en flickr, en natuurlijk de website. Maar ja, ik denk dat ze in het Witte Huis daar wel een man of 10 hebben zitten die alles bijhouden.

Ik vraag me bij deze vraag wel af of gebruikers informatie zouden willen toevoegen...

Ding 8: online plaatjes bewerken

8 bomen; door Albert van Loon
De hele week heb ik geen tijd (of geen zin vanwege het mooie weer) gehad om ding 8 en 9 te doen. Vandaag een dagje vrij, minder goed weer, dus vooruit met de geit!


Ding 8: online plaatjes bewerken
Had ik dat niet al gedaan met Kluun??
Anyway, ik ga eerst de genoemde linkjes eens proberen. En ik hoef niet eens een verslagje te maken, het resultaat is al voldoende :-)

Oké, dat is nog niet zo makkelijk. Mijn foto's zijn te groot. Dus heb ik nu mijn Ding8 plaatje (schilderij van Albert van Loon, kunstenaar) maar even voorzien van een Toy Story alien. OOOEEE spannend!
Ik laat het voor dit ding even hierbij, kost me te veel tijd en volgens mij kun je er heel veel dingen mee doen. Maar ja, ik moet nog 15 andere dingen ook gaan doen natuurlijk :-)

Haha, nu ik verder kijk zie ik ook links naar foto's verkleinen enzo. Dat heb ik even geprobeerd, en daarna een leuke foto ervan proberen te maken, maar ik blijf steeds mijn boompjes krijgen. Morgen nieuwe poging!
8 bomen met alien, door Pleuntje