vrijdag 10 mei 2019

Alex Michaelides - De stille patiënt


Ik hoorde op mijn werk in de bieb goede verhalen over dit boek. En het ziet er ook intrigerend uit met alleen die twee stoeltjes op de voorkant. Aan het boek zelf kun je niet opmaken waar het verhaal over gaat, want er staat niks op de flap. De enige informatie die je krijgt is “Zij is de enige de weet wat er gebeurd is....” en een paar aanbevelingen van bekende auteurs dat het een goed boek is. Met die aanbevelingen doe ik eigenlijk nooit zo veel... maar achteraf blijken ze allemaal waar te zijn.
 

Het verhaal

Alicia Berenson, kunstschilder, leek gelukkig getrouwd met Gabriël, fotograaf, tot ze hem na 7 jaar huwelijk met 5 schoten in zijn gezicht vermoordde. Sindsdien zwijgt ze. Alicia is opgenomen in de psychiatrische inrichting The Grove en is stil. Wat is er gebeurd, wat heeft haar tot deze daad gedreven?
Psychotherapeut Theo Faber is geobsedeerd door Alicia en doet er alles aan om haar therapeut te worden. Hij is er van overtuigd dat hij degene is die Alicia aan het praten kan krijgen. Hij zorgt dat hij een baan krijgt bij The Grove en inderdaad de behandeling van Alicia op zich mag nemen. Dat zet iets onomkeerbaars in werking.

De schrijver

Alex Michaelides (Cyprus) heeft een Griekse vader en een Engelse moeder. Hij heeft Engelse literatuur gestudeerd aan Cambridge en screenwriting aan het Amerikaanse Filminstituut in Los Angeles.
De stille patiënt is zijn debuut.


Mening

Eindelijk weer eens een echt hele goede psychologische triller! Je zit volledig in het verhaal dat uiteen valt in twee delen. Je leest het dagboek van Alicia, waardoor je steeds een beetje van haar leert kennen en ook steeds een beetje meer informatie krijgt. Maar waar het verhaal naartoe gaat?
Daarnaast lees je het verhaal van Theo Faber, psychotherapeut, die denkt dat hij de geschikte persoon is om Alicia, die dus al haren zwijgt, weer aan het praten te krijgen. Hij bijt zich vast in het leven van Alicia en probeert te achterhalen wat haar tot haar daad heeft gebracht. Dit doet hij op onorthodoxe wijze, die niet helemaal wordt goedgekeurd door de leiding, maar uiteindelijk wel resultaat oplevert.
Ik hou van dit soort boeken, meer psychologisch dan thriller, maar toch ook spannend. Hoe loopt het af, hoe zit het precies. De karakters worden gord uitgewerkt en je krijgt van beide hoofdpersonages een erg goed beeld. De laatste plottwist vond ik onverwacht, wat ook bijdraagt aan de spanning. Het echte einde is dan weer logisch, waardoor het een mooi afgerond verhaal wordt. En ook daar hou ik van. Geen losse eindjes.
Dit boek is echt een aanrader! Ga dit lezen!

Boekinformatie:
Titel: De stille patiënt
Auteur: Alex Michaelides
ISBN 9789403146607
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Prijs: € 19,99
Verschijningsdatum: januari 2019
Aantal pagina's: 348
Dit boek is ook verkrijgbaar als ebook.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten