maandag 6 mei 2019

Robert Hillman - De boekwinkel voor gebroken harten


Dit boek ziet er echt zó mooi uit, alleen daarom zou je het al willen lezen. En dan ook nog Boekwinkel in de titel... genoeg om het te gaan lezen. En inderdaad, mooi is het!

Het verhaal


Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij – melkt de koeien, oogst de appels, zorgt voor de schapen. Maar sinds zijn vrouw Trudy hem, samen met hun kleine Peter, verliet om zich bij een religieuze gemeenschap aan te sluiten, is Tom eenzaam.
Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood – en meest kleurrijke persoon – die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: vierentwintig jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nauwelijks kan voorstellen…

De schrijver

Robert Hillman won in 2004 met zijn memoires The Boy in the Green Suit de National Biography Award. De boekwinkel voor gebroken harten is zijn eerste roman die in het Nederlands verschijnt. Hij woont in Melbourne, Australië.

Mening

Hoe veel verdriet past er in één boek? En hoe veel hoop? Van beide zit er heel veel in dit boek.
Tom Hope heeft verdriet, omdat zijn vrouw bij hem weg ging, weer terug kwam en weer weg ging en dit keer haar zoon mee nam naar het Jezuskamp.
Hannah Babel heeft verdriet, omdat zij haar eerste echtgenoot en kind verloor in Auschwitz en daarna ook nog haar tweede man.
Peter heeft verdriet, omdat hij door zijn moeder wordt meegenomen naar het Jezuskamp en zij hem daardoor weg haalt bij de man die hij als zijn vader beschouwt.
Tom krijgt weer hoop door Hannah die in zijn leven komt, en Hannah krijgt weer hoop door Tom. Peter houdt hoop dat hij ooit weer bij Tom kan wonen.
In duidelijke hoofdstukken beleef je het verhaal vanuit verschillende kanten en leer je Tom en Hannah goed kennen. Ook de geschiedenis van Peter is goed beschreven in het boek.
Het is een erg mooi verhaal, goed geschreven. Je voelt mee met de personages en een boekhandel is natuurlijk altijd een geweldig iets om over te lezen. Ik ben benieuwd naar andere boeken van deze auteur.

Wat mij zelf opviel toen ik dit boek las... Ik las vroeger alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had aan romans en jeugdboeken. Nu al jaren niet meer. Tot nu toe... twee vlak achter elkaar (De experimenten van Marion Pauw). En ik lees niet zo veel boeken die in Australië spelen en nu ook ineens twee meteen na elkaar. Toeval! (En ik weet nog een derde boek over Australië wat ik binnenkort ook wil lezen trouwens.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten