vrijdag 17 mei 2019

Pieter Koolwijk - Prutje

 Mijn dochter (M10) leest ook erg graag. Dus dit boek had ik voor haar klaar gelegd om te lezen. Dat is eens wat anders dan alle paardenboeken van de laatste tijd. Met die paardenboeken is niks mis, er gaat een wereld voor je open, maar soms zijn er ook andere boeken die misschien ook wel de moeite waard zijn om te lezen en die zij niet zo snel zelf zou kiezen. En nadat dochterlief het boek uit had, heb ik het zelf ook gelezen. Dus de mening deze keer komt in twee delen, van M10 en van mij.


Het verhaal

Het leven van Hens is zwaar: van vroeg tot laat werkt hij in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Het enige lichtpuntje in zijn leven is Walm, zijn broertje, dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk - maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven, vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen.

Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een eigenwijs meisje bij hen aan. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z'n drieën op zoek...

Foto: Guido Hansman

De schrijver

Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschillende bladen gepubliceerd, en voor één ervan ontving hij in 2009 de Unleash Award. Hij brak door in de kinderboekenwereld met zijn boeken over Vlo en Stiekel.


Mening

M10: ik vond het boek leuk! Eerst waren ze in een hele vieze straat en toen liepen ze samen weg. En ze liepen de vieze stad uit en komen uiteindelijk op een hele leuke plaats uit. En dan komt het allemaal weer goed.
De tekeningen zijn ook erg mooi (al staan ze soms een beetje te laat in het verhaal vind ik).

Pleuntje: wat een bijzonder boek is dit. De voorkant is al erg intrigerend, grauw en vol kleur. Een tegenstelling die het boek super goed verbeeldt. De mooie illustraties van Linde Faas geven het boek zeker een enorme meerwaarde.
Hens wil niet meer alleen maar werken en denkt dat er meer moet zijn in het leven. Hij besluit weg te lopen en neemt daardoor, onbedoeld, zijn broertje mee. Samen met Vijf, een meisje dat ze onderweg tegenkomen, lopen ze door. Want Vijf weet van het bestaan van een betere wereld. De illustraties zijn hierbij fantastisch. Eerst alleen maar zwart en grauw, maar naarmate het avontuur vordert komt er steeds meer kleur in het verhaal. Fantasie en realiteit komen samen in dit boek.
Prutje is eigenlijk alles aan het leven van Hens, prut werk, prut geld, prut viezigheid. Hij wordt er een Klaagkont van! En zijn broertje Walm vindt alles "Mooi!"
Hens komt voor een dilemma te staan, zijn eigen geluk of dat van zijn broertje. Zijn keuze bepaalt alles. En is mooi. 
Een boek over geluk, vrijheid, heimwee en vriendschap. Echt de moeite waard om (voor) te lezen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten