dinsdag 7 juli 2020

Boeksynchronisteit: Ondergronds

Soms heb je wel eens van die titels die je bekend voorkomen.
Zo lees ik nu Het veilige huis van Anna Downes. Maar die titel, waar ken ik die nou toch van. Het is volledig niet synchroon, want Deze Het veilige huis verscheen dit jaar, en die andere jaren geleden. Maar toch... Die titel zit dus kennelijk erg diep ingeslepen bij mij. En ja, dat soort dingen vind ik dus erg grappig.


Een paar weken geleden (dit blogje verschijnt iets later dan dat ik het schrijf), viel me nog iets op toen ik de boeken die net binnengekomen waren aan het opruimen was in Voorschoten. Ik liep met dit boek van Baldacci (links) in mijn handen te zoeken naar een plekje om het neer te leggen. Ik liep een rondje om de spannende boeken tafel en zag niet een plekje, maar wel het boek van Lidewij Martens (rechts). Hoe kan dat nou, twee dezelfde titels op één tafel. Wat een toeval.


Maar kennelijk is deze titel momenteel erg populair, want de radertjes gingen draaien... Was er nou laatst niet nog een boek met een titel die er op leek? Iets met non-fictie weliswaar, maar toch? En ja hoor! Will Hunt schreef ook een boek met de Nederlandse titel Ondergronds


Drie verschillende boeken met dezelfde titel. Als mensen er naar komen vragen hoop ik maar dat ze weten wat ze zoeken. En anders is het de keus uit deze drie. En ja, dit soort synchroniteiten vind ik echt super grappig.

David Baldacci - Ondergronds
Amos Decker en zijn FBI-collega Alex Jamison worden naar het plaatsje London in North-Dakota gestuurd. Daar komen ze er al spoedig achter dat het door gas- en oliewinning snel groeiende stadje een broeinest is van problemen. De enorme voorraad schaliegas in de bodem trekt een diverse groep nieuwkomers aan die stuk voor stuk van plan zijn ze snel mogelijk rijk te worden. Deze plotselinge groei levert een hoop trammelant op, van vechtpartijen en drugs tot prostitutie en... moord.
Decker en Jamison zijn ingevlogen om de dood te onderzoeken van Irene Cramer. Op haar lichaam is een autopsie uitgevoerd en vervolgens is het stoffelijk overschot in de wildernis gedumpt.
 Het is het begin van een zaak die van eigenaardigheden aan elkaar hangt. Wanneer de twee onderzoek doen naar het slachtoffer, blijkt dat zijn 's nachts als prostituee werkte en overdag als lerares op de school van een religieuze sekte. En die sekte is gehuisvest op een terrein dat nog niet zo lang geleden eigendom was van een ultrageheime faciliteit van de luchtmacht.
Iedereen in London - van de keiharde zakenman tot de louche ambtenaar en de religieuze buitenstaander - lijkt een geheim te hebben. Wanneer er een nieuwe moord wordt gepleegd, moet Decker al zijn kwaliteiten als detective inzetten en terugvallen op zijn exceptionele geheugen om de zaak tot een goed einde te brengen. Daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek... Dit is het zesde deel uit de serie over Amos Decker.
Prijs: €21,99

Lidewij Martens - Ondergronds
Dat Flo maar één meter zesenvijftig lang is, maakt haar gedrevenheid als rechercheur alleen maar noodzakelijker. Maar zelfs zij tast in het duister als er op elk station van de binnenkort te openen Amsterdamse Noord/Zuidlijk een gruwelijke moord wordt gepleegd. Er lijkt een verband te bestaan, maar elke aanwijzing leidt naar een andere dader. Kenden de slachtoffers elkaar? Flo begint te vermoeden dat iemand een heel gevaarlijk spel speelt waarbij ook zij, haar zoon en haar trouwe bond Hunter doelwit zijn...
Prijs: € 10,-

Will Hunt - Ondergronds
Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaanse journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die onder het aardoppervlak verscholen liggen, ondergronds. Inmiddels is hij een half leven verder en maakte hij talloze ondergrondse reizen. In Ondergronds volgen we hem op zijn spannende afdalingen - van vervallen New Yorkse metrolijnen en de groezelige catacomben van Parijs tot aboriginal-okermijnen in Australië en prehistorische spelonken in de Pyreneeën. Even meeslepend als intelligent schrijft Hunt over zijn avonturen, die hij koppelt aan inzichten uit de filosofie, antropologie, mythologie, geschiedkunde en zelfs neurewetenschap. Bovendien werpt hij een nieuw licht op een verborgen dimensie van onze planeet: zijn onpeilbare duisternis. Hiermee is Ondergronds van Will Hunt een buitengewoon origineel eerbetoon aan de diepgewortelde menselijke fascinatie voor het onzichtbare.
Prijs: € 22,99

Deze boeken (en uiteraard andere, zoals Het veilige huis van Anna Downes) zijn te koop in de stenen winkels van o.a. Boekhandel De Kler, of via de website www.dekler.nl.
Wees loyaal, shop lokaal!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten