dinsdag 28 juli 2020

Nieuw spel: De Crew


Boekhandel De Kler, waar ik werk, is meer dan alleen een boekhandel. We verkopen ook volop cadeau-artikelen en ook heel veel spelletjes. Een paar weken geleden kwam er een hele vracht van hetzelfde spel binnen. De Crew heet het. Ik stond erbij, keek ernaar en ruimde het op. Maar bedacht wel dat het jammer was dat we er zo veel van hadden en ik er niks over kon zeggen.

Collega Marileen bracht daar verandering in. Ze vertelde me dat er demospellen in omloop zijn. En toen ik in Voorschoten aan het werk was, zag ik dat demo-spel liggen. En nam het mee naar huis om het spel uit te proberen.

Over het spel:

De Crew is een coöperatief kaartspel waarin je samen proberen in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slaag je alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen.

Bovendien zijn je communicatiemogelijkheden in de ruimte zeer beperkt. Praten zal niet gaan, maar door slim gebruik te maken van de middelen die je hebt moet het lukken om de juiste astronaut de slag met net die juiste kaart erin te laten winnen.

De Crew zal voor een kaartspeler vertrouwd aanvoelen. De spelregels zijn in de basis eenvoudig. Maar wanneer je met deze regels en de beperkte communicatie juist samen moet werken komt er een innovatief, spannend en bijzonder leuk kaartspel naar boven voor zowel beginners als de doorgewinterde kaartspeler.

Ervaring:

Ik speelde dit spel met mijn man en zoon (van 14). We begonnen met het bekijken van de kaarten en het doorlezen van de spelregels. Dat was een flinke klus. Er staat een duidelijk filmpje met instructies op de site van 999 games. Maar zelf de spelregels lezen is zeer aan te raden (en daarna het filmpje kijken kan ook via deze link dan is het meteen helemaal duidelijk).
Alle kaarten opdelen voelt gek, maar dat went snel. Waar je ook aan moet wennen is dat er van iedere kleur (roze, blauw, groen en geel) maar 9 kaarten zijn en je dus sneller door je kleur heen bent dan bijvoorbeeld bij klaverjassen.

Wij vonden het spel alle drie erg leuk om te doen. Je moet wel goed geconcentreerd werken om de missies te volbrengen. De eerste missies zijn makkelijk, maar ze lopen op in moeilijkheidsgraad.
De manier van communiceren is grappig en ook daar moet je erg bij nadenken. Wat kan en wat wil ik communiceren. Je hebt maar 1 mogelijkheid. Wij bedachten vaak aan het begin van de missie, nadat de opdrachtkaarten waren verdeeld, wat we konden communiceren. Vooral als er in een bepaalde volgorde slagen moesten worden gehaald.
Het leuke van het spel is dat je samen werkt voor een resultaat. Dus er wint niet één iemand, maar je slaagt als team.
Er wordt aangegeven dat het draait om coöperatie en tactiek en minder om geluk. Maar een beetje geluk heb je wel nodig bij het verdelen bam de kaarten.
Wij speelden het spel met 3 personen, maar het kan ook met 5 mensen worden gespeeld. Er is ook een variant voor 2 personen, die we natuurlijk ook hebben uitgeprobeerd. Ook met twee en de kunstmatige Jarvis (die dan meespeelt) was het een uitdaging om de missies te laten slagen. De spelduur die op het doosje staat klopt niet. De eerste keer speelden wij in een uur 10 missies (en lazen we de spelregels wat ook veel tijd in beslag nam). Maar je kunt stoppen wanneer je wilt. Het is niet nodig alle 50 missies achter elkaar uit te spelen.
Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

Het spel is echt een aanrader! Ik heb de demo teruggebracht naar de winkel en een eigen exemplaar van het spel aangeschaft. Dit gaan we zeker vaker spelen!

Spelinformatie

Titel: De Crew
Soort spel: kaartspel
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 3-5 (ook 2 spelers variant)
Uitgever: 999 games
Tijdsduur: 20 minuten (maar je kunt zo lang/kort spelen als je zelf wilt)
Eigenschappen: coöperatief 5*; geluk 2*; tactiek 4*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten