vrijdag 10 juli 2020

Dominique Biebau - Russisch voor beginners


Dit boek won de Gouden Strop 2020. Ik had het al eens zien liggen in de winkel en vond jet er wel grappig uitzien. Na de Gouden Strop vond ik het wel tijd om het boek te gaan lezen.


Het verhaal

Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland.
Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Al snel snijden spanningen door de groep wanneer blijkt dat niet alleen de leraar, maar ook Maarten voor de charmes van Lore valt.
Wanneer het koppel op grottenavontuur vertrekt, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden.
Niets is wat het lijkt in deze ingenieus gecomponeerde misdaadroman.


Foto: Anke Jacobs

De schrijver

Dominique Biebau werkte als eindredacteur en radiojournalist. Nu doceert hij Nederlands en Engels op een middelbare school. Hij publiceerde in verzamelbundels en literaire tijdschriften. Trage wegen (2013) is zijn debuutroman, die in 2015 werd gevolgd door de 'koude oorlog-thriller' IJslands gambiet. Augustus 2019 verscheen de nieuwe literaire thriller van zijn hand met de titel Russisch voor beginners.



Mening

Wederom las ik een literaire thriller die wel literair is, maar wat mij betreft geen thriller. Het is erg goed geschreven, met hier en daar typisch Vlaamse uitdrukkingen die niet storen. Qua literair gehalte zit het dus wel goed. Duidelijke taal, vlot geschreven, tijdswisselingen en perspectiefwisselingen en wie is toch Saartje...
Maar spannend vond ik het dan weer totaal niet. Het is wel een misdaadroman, zoals op de achterflap al staat. Een whodunnit zou je het ook kunnen noemen.
Ieder hoofdstuk wordt begonnen met een jaartal en een naam. Zou weet je wanneer je in het verhaal bent en met wie je te maken hebt. Het loopt een beetje door elkaar heen, maar als je eenmaal door hebt in welke tijd je bent is dat geen probleem. Je leert de deelnemers van de cursus Russisch voor beginners kennen en weet waarom iedereen (nou ja, iedereen... 5 deelnemers) de cursus wil volgen. De docent is nogal stellig in sommige dingen, zoals het feit dat je een taal niet leert met een woordenboek want “taal moet je voelen”!
Heel langzaam ontvouwt zich het plot, waar ik het niet over ga hebben omdat ik anders dingen ga weggeven. Diederik en Lore leren in eerste instantie het meeste Russisch voor hun hobby, speleologie. Daarna, als Maarten nog de enige cursist is, leert ook hij snel wat bruikbaars voor zijn werk.
Uiteindelijk belandt Maarten echt in Rusland, in Perm, waar hij voor zijn werk naar toe moet. Hier begint het een beetje spannender te worden. Leuk is de Belgische kroeg, gerund door een Duitser die geheim wil houden dat hij Duits is, waar Maarten zich erg thuis voelt.
Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar, en heeft het boek een verrassend einde.
Is het een triller? Nee, niet echt. Is het literair? Ja, dat wel. Een psychologische misdaadroman zou de juiste benaming zijn voor dit boek. Het is een aanrader als je van psychologische boeken houdt. Ben je op zoek naar spanning, dan zou ik een ander boek kiezen. Een van de andere genomineerde boeken voor De Gouden Strop 2020 misschien die ik las? Maar het leest heerlijk dit boek, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Boekinformatie

Titel: Russisch voor beginners
Auteur: Dominique Biebau
ISBN: 9789460017766
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
Verschijningsdatum: 9 september 2019
Aantal pagina’s: 212
Prijs: € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten