vrijdag 3 juli 2020

Helen Monks Takhar - De stagiair


Bij hebban worden er regelmatig acties gehouden, leesclubs georganiseerd en boekenbuzz-en gehouden. Dan lees je met heel veel mensen hetzelfde boek, laat je tussendoor 3 keer weten wat je leest op social media en verschijnt op een afgesproken dag een hele trits recensie van dat boek op hebban. Daar wilde ik wel eens aan meedoen. Dit boek leek me daar uitermate geschikt voor, want de voorkant zegt: psychologische thriller. Laat dat nou net een van mijn favoriete genres zijn.

Het verhaal

Volgens de 42-jarige hoofdredacteur Katherine is de nieuwe stagiair Lily een typische millennial: verwend, hypercorrect en zelfbewust. Met haar tante als directeur heeft ze het bovendien maar gemakkelijk als nieuwkomer op de redactie. Lily ziet Katherine juist als een wezen uit een ander tijdperk: hiërarchisch, onaardig en denigrerend.
De komst van Lily op de redactie van het Leadership-magazine verandert alles aan het leven van Katherine. Tot haar eigen ongenoegen raakt ze in de ban van de jonge vrouw, die haar pijnlijk herinnert aan haar eigen ouder worden en vervlogen ambitie. Lily doet poeslief, maar er klopt iets niet. Wanneer Lily toevallig vrienden wordt met háár man en opduikt op borrels met haar vrienden, begint Katherine nerveus te worden. Is zij paranoïde? Of wil Lily haar iets duidelijk maken?

De schrijver

Helen Monks Takhar studeerde aan Cambridge en werkte daarna als journalist, copywriter en redacteur voor zowel financiële bladen als nationale kranten. De stagiair is haar debuut

Mening

Ik zeg het niet graag, maar dit boek viel me dus zó tegen. Ik heb het uitgelezen omdat het een hebbanbuzz boek was, maar ik denk dat ik het anders weg had gelegd. Wat jammer! Een gemiste kans, want het verhaal op zich leent zich wel voor een psychologische roman of thriller als het goed uitgewerkt zou zijn.
Nu is het alleen maar negativiteit van beide dames, geen ontwikkeling, alleen haat naar elkaar toe.
Juist bij een psychologische roman verwacht ik diepgang in de personages, een ontwikkeling die zij doormaken, wat dan ook. Iets! En als het dan ook nog een thriller is, onderhuidse spanning met een geweldige climax. Niks van dit alles helaas.
Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken, geschreven in de ik-vorm wisselend door Katherine en Lily (in de vorm van een soort dagboek). Daar moet je tegen kunnen als lezer, want dat vindt niet iedereen makkelijk. Gelukkig kan ik zulke boeken wel lezen, dus dat was fijn. Je moet alleen wel even weten vanuit wier oogpunt je leest, maar dat is op zich duidelijk aangegeven. Daarbij druipt de minachting voor de ander er zo vanaf dat de termen KR, snowflake en millennial vaak genoemd worden, en je dus ook zo weet wie er aan het woord is.
De diverse personages leer je kennen in het nu, hun achtergronden blijven heel erg lang onduidelijk of niet goed uitgewerkt. Daardoor mist het verhaal vaart en valt het in herhaling, wordt zelfs voorspelbaar. Hoe makkelijk is het om de toch al depressieve Katherine de grond in te boren, het ligt er te dik bovenop.
Uiteindelijk kreeg het boek een andere ontknoping dan gedacht, dat vond ik dan weer een meevaller. Maar dat maakt helaas de rest van het boek, en de eindeloze opsomming van hoe slecht de ander wel niet is, niet goed. Het is geen thriller, want nergens spannend, en van enige psychologische diepgang heb ik niks gemerkt. De helft van het gezeur vervangen door achtergrond van de hoofdpersonages had het boek beter gemaakt. Wel fijn dat je op het eind pas weer wat de rol van de beste vriendin van Lily is. Maar ik zou van haar graag meer hebben geweten, eerder in het boek ook. Die relatie kan nog verder uitgediept, zodat je misschien snapt waarom Lily doet wat ze doet.

Goed, op naar het volgende boek!

Boekinformatie

Titel: De stagiair
Auteur: Helen Monks Takhar
ISBN: 9789401611879
Uitgever: Xander Uitgevers
Verschijningsdatum: 5 juni 2020
Aantal pagina’s:
Prijs: € 19,99
Ook verkrijgbaar als e-book

Geen opmerkingen:

Een reactie posten