zaterdag 10 oktober 2020

Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling

 Kinderboekenweek tip, staat op de sticker die voorop dit boek is geplakt. Dus dit boek komt bovenop de stapel met te lezen boeken terecht, zodat ik ‘m nog voor de Kinderboekenweek kan lezen. 

Het verhaal

41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.

De schrijver

Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Ze voert je mee naar de verre prehistorie, naar een tijd waarin de neanderthalers die al honderdduizenden jaren in Europa woonden ineens te maken kregen met een heel ander soort mensen… Eerder schreef Linda Dielemans Schaduw van de leeuw, dat werd bekroond met de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury.

Mening

Nou, helemaal voor de Kinderboekenweek lezen is niet gelukt, maar erin wel!

Ik moest even in het verhaal komen, ik lees niet zo heel vaak historische boeken. Maar toen dat eenmaal was gebeurd, las het boek als een trein. In volle vaart val je het leven van Une binnen, op een cruciaal moment ook nog. Samen met Sumi, een jongen van haar stam, gaat ze stiekem jagen. Dat loopt verkeerd en het leven van Une staat op zijn kop. Nano, een jongen van een andere stam, is gefascineerd door Une en samen beleven ze een avontuur dat zijn weerga niet kent. Geen moment rust is het boek, maar zo leer je ook hoe het vroeger was en hoe hard het werken is om te overleven. Mooi is het om te lezen hoe Une haar weg vindt door liederen te zingen die de weg wijzen.

Achter in het boek, na het verhaal, geeft de schrijfster nog extra informatie. Over de mensen van toen, de dingen die gevonden zijn en de plaatsen in het boek. Dar voegt veel toe, zeker als je erachter komt dat sommige dingen echt zijn in het verhaal, zij het op een andere plaats gebruikt, maar toch.

De kracht Ohé vond ik bijzonder, ik begrijp wel dat mensen zo dachten eigenlijk. Dat er een soort oerkracht was.

Een interessant boek over neanderthalers en de moderne mens (al zijn ze nu niet meer zo modern, ze behoren er toch toe). Voor kinderen van 11 jaar. 

Boekinformatie

Titel: Het lied van de vreemdeling

Auteur: Linda Dielemans

ISBN: 9789025879396

Uitgever: Leopold

Verschijningsdatum: 26 augustus 2020

Aantal pagina’s: 264

Prijs: € 17,99

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten