dinsdag 13 oktober 2020

Samantha Stroombergen - De witte kamer

Dit boek won vorig jaar de Gouden Strop en daarom stond het al een tijdje op mijn lijst met boeken die ik graag wil lezen. En het haalde ook het lijstje van boeken die ik in de zomervakantie wilde lezen. Dat is net niet gelukt, maar een maandje (of twee) later ben ik er dan toch in begonnen, spannend!

Het verhaal

In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Rechercheur Léon Coeur is direct gefascineerd: het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Léon is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team hem nodig heeft. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert. Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Zou het kunnen dat de werkelijke dader van de aanslag niet de vluchteling was die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

De schrijver

Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze werkt als copywriter op de Digital Content-afdeling van de KLM. Daarnaast is ze recensent bij Hebban, met als specialisatie thrillers. Met De witte kamer won Stroombergen de Gouden Strop 2019.

Mening

Fijn dat ik eindelijk de Gouden Strop winnaar van vorig jaar heb gelezen. Dit boek was spannender dan het boek dat dit jaar won. (Wat ik overigens wel een goed boek vond, Russisch voor beginners was het, maar geen thriller of spannend boek). En De witte kamer is ook nog eens een debuut, dus helemaal een onbekende schrijfster.

Ik las de e-book versie, maar het regelmatig het echte boek in mijn handen gehad. De hele witte voorkant is intrigerend, en speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in het verhaal.

De schrijfster zet veel sporen uit, je denkt steeds te weten hoe het zal gaan en dat blijkt dan weer niet zo te zijn. Soms een beetje te veel, naar mijn mening, maar goed smaken verschillen gelukkig. Studente (en toevallig het nichtje ban Leon) Hanna krijgt deze zaak zo’n beetje in haar schoot geworpen door haar oom. Voor het verhaal fantastisch, maar ik mag toch hopen dat dit in het echte leven niet gebeurt. Want sommige wendingen zijn wel erg toevallig en komen wel heel goed uit. Anyway, het blijft tot vrijwel het laatst onduidelijk hoe de vork precies in de steel steekt en dat maakt het de moeite van het lezen weel waard. De oosterse mystiek die bij de misdaad betrokken is, is wel interessant vond ik.

Inmiddels is er een tweede deel over Léon en zijn nichtje Hanna verschenen Zij die zwijgt. En stiekem ben ik daar toch ook weer erg benieuwd naar! 

Boekinformatie

Titel: De witte kamer

Auteur: Samantha Stroombergen

ISBN: 9789022589519

Uitgever: Boekerij

Verschijningsdatum: juni 2018, nieuwe editie juni 2020

Aantal pagina’s: 368

Prijs: € 10,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten