vrijdag 2 oktober 2020

Remco Pijpers - Geh@ckt

Een paar weken geleden las ik What the h@ck! Van Maria Genova (waar ik dit stukje over schreef) en zei toen dat het het enige boek over hacken was voor jeugd. Niets blijkt minder waar! Want sinds kort heeft Uitgeverij Zwijsen een serie Digiwijs op de markt gebracht, met daarin een boek over hacken en gehackt worden. Tijd om dit ook te lezen!

                                                    

Het verhaal

Dimitri is gehackt en de hele klas ziet het. Erger kan niet. Toch? Mis! Dimitri wordt nog een keer gehackt, maar nu kijkt de hele wereld mee. Wat doe je als je zoiets overkomt? Dimitri gaat op zoek naar de dader. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vrienden Sid en Indy. En van een rat.

Aangrijpend en actueel verhaal over wat er gebeurt als je wachtwoord wordt gekraakt. In kaders staat uitleg van belangrijke begrippen, zodat je meteen meer over dit onderwerp te weten komt. 

De schrijver

Remco Pijpers weet heel veel over hoe je kinderen kunt leren omgaan mer internet en computers. Hij adviseert scholen, doet er onderzoek naar en schrijft er boeken over. Bij ScriptPlus volgde hij de opleiding tot kinderboekenschrijver. Geh@ckt is zijn eerste kinderboek. Met zijn collega’s en de politie heeft hij heel veel kinderen geholpen die op internet in de problemen zijn gekomen. Dimitri was een van hen, zijn verhaal bracht hem op het idee voor dit boek.

                                              

Mening

Na het boek van Maria Genova is er nu dus nog een boek over hacken en gehackt worden. Dit boek is voor iets jongere kinderen. Het verhaal is fijner om te lezen. Er gebeurt veel en ook onwaarschijnlijke dingen, maar het is meer een verhaal dan What the h@ck!

Misschien omdat het meer een geheel is en niet de hele tijd alleen maar over het hacken gaat, maar ook over het avontuur dat de kinderen beleven tijdens het oplossen (wat meteen een beetje onwaarschijnlijk is). 

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over wat er gebeurt als je wachtwoord wordt gekraakt. Na afloop hoor je ook hoe het met de echte Dimitri gaat nu. 

De extra informatie die in het boek wordt gegeven staat in zwarte kaders op de bladzijdes tussen het verhaal en zijn niet als een waslijst opgesomd achterin. Het zal daardoor minder informatie zijn als in het boek van Genova, maar voor de doelgroep voldoende. Bovendien wordt er steeds doorverwezen naar allerlei sites met meer informatie. En een hele serie boeken om kinderen digiwijzer te maken. Dit boek valt onder de noemer ICT-basisvaardigheden van de digitale geletterdheid. Avi-niveau E6, voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Met illustraties van Lars Deltrap, die een leuke toevoeging zijn.

Extra leuk voor fans van De Graafschap, omdat hun club wordt genoemd tijdens het gamen. Dat werd hier thuis door T14 met gejuich ontvangen.

Ik denk dat deze serie een goede serie is voor kinderen op de basisschool om kennis te maken met de digitale wereld en zijn gevaren. 

Extra informatie over deze serie van Uitgeverij Zwijsen:

Lees je digiwijs: Spannende en herkenbare verhalen over hedendaagse onderwerpen als gamen, gehackt worden, nepnieuws en computergestuurde omgeving. Begrippen worden uitgelegd in informatieve kaders en de boeken bevatten een woordenlijst. De bijbehorende website vind je hier. (En nee, ik krijg niet betaald voor mijn blogjes, dus dit vind ik zelf belangrijke informatie.) 


Boekinformatie

Titel: Geh@ckt

Auteur: Remco Pijpers

ISBN: 9789048737765

Uitgever: Uitgeverij Zwijsen

Verschijningsdatum: 2 juni 2020

Aantal pagina’s: 228

Prijs: € 13,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten