dinsdag 3 november 2020

Ana Johns - Het meisje in de witte kimono

Oh, weer een boek over Japan, weer historisch en het ziet er weer geweldig mooi uit! Alleen al om de voorkant wil ik dit boek lezen. Mooie kersenbloesems, parasolletje en gouden letters (en ik ben helemaal niet van de bling eigenlijk), dat is genoeg! Hier met dat boek! 

Het verhaal 

Japan, 1957. De 17-jarige Naoko Nakamura wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af en volgt haar hart: ze wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Als gevolg van die beslissing wordt ze verstoten door haar familie, omdat de schande van een huwelijk met een buitenlander te groot is. Maar als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeeft…

Amerika, nu. Tori Kovac zorgt voor haar vader in zijn laatste dagen als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt… 


De schrijver

Ana Johns studeerde journalistiek maar ging vervolgens aan de slag in de kunstwereld. Ze woont en werkt in Amerika. 

Mening

Ik zit in een Aziatisch jaar qua boeken. Ze springen er allemaal uit en ik vind ze allemaal even mooi. Ook dit boek weer, echt geweldig! Wat een bijzondere geschiedenis, waar ik nooit van heb geweten. Dat is op zich niet zo gek natuurlijk, want het feitelijke verhaal speelt in 1957 en 1958, ver voor mijn tijd. En de geschiedenis tussen Japan en Amerika wordt hier op de middelbare school niet echt besproken. Het boek is gebaseerd op de ervaringen van de vader van de auteur, die als Amerikaanse soldaat diende in Japan. Relaties tussen Japanse vrouwen en Amerikaanse mannen werden ontmoedigd en de kinderen uit die relaties konden nergens terecht.

Dat blijkt... Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Er staat duidelijk bij de hoofdstukken waar je bent. Japan 1957 en 1958, Amerika heden, Japan heden. In Japan volg je het verhaal van de jonge Naoko, smoorverliefd op Hajime, een Amerikaanse soldaat, maar beloofd aan een Japanse jongen waarvan de vaders zaken doen met elkaar. Naoko is echter sterk en probeert haar eigen keus te maken, waardoor de familie uit elkaar valt. 

De Amerikaanse Tori probeert het verhaal van haar vader, ongeneeslijk ziek en op zijn sterfbed een geheim half opbiechtend, te achterhalen. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes mooi in elkaar en spat de liefde van twee jonge mensen voor elkaar uit het boek. Maar ook de liefde van anderen voor Naoko, en de moeilijkheden die alle situaties met zich meebrengen. Bijzonder vond ik de Jizo-beeldjes, die heb ik echt opgezocht op internet.

Het boek is echt prachtig! En inderdaad hartverscheurend zoals op de achterflap te lezen is. Het begon met de mooie voorkant, maar wat ben ik blij dat ik dit boek heb gelezen. Dat zouden echt veel meer mensen moeten doen!

Ik zal Naoko, Krekel, Hajime, Kleine Vogel en Tori niet snel vergeten.  

Boekinformatie

Titel: Het meisje in de witte kimono

Auteur: Ana Johns

ISBN: 9789026150005

Uitgever: Fontein

Verschijningsdatum: 1 september 2020

Aantal pagina’s: 368

Prijs: € 20,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten