vrijdag 6 november 2020

Spel: ankh'or

In de winkels van De Kler verkopen we niet alleen maar boeken (dat is misschien al eens eerder voorbij gekomen hier op mijn blog) maar ook heel veel spellen! En wat is er nou leuker dan al die spellen verkopen? Nou, ze uitproberen! Dus dat doen wij hier thuis dan ook regelmatig. Deze week was het spel Ankh’or aan de beurt. En omdat de tijd van spelletjes eigenlijk wel weer aangebroken is, zal ik hier ook regelmatig spellen die wij uitproberen bespreken. Ter inspiratie! 

Over het spel

Ankh'or is een strategisch spel voor 2 tot 4 spelers en bevat eenvoudige spelregels: tijdens een beurt kiest een speler om ofwel 3 grondstoffen en/of ankh fiches te nemen of een tegel van de markt te kopen. Deze tegel wordt toegevoegd aan het bouwwerk van de speler en dient verbonden te worden aan dezelfde kleur tegels om punten te scoren. 

Inhoud
  • 1 tariefkaart
  • 15 tarieffiches
  • 36 grondstoffiches
  • 12 bonusfiches
  • 55 tegels
  • 1 spelhandleiding 

Ervaring

Het spel speelt in het oude Egypte en de daar ontstane handel. Het sloot wonderbaarlijk goed aan bij het onderwerp van de geschiedenislessen die M12 kreeg de afgelopen weken. Dus dat maakt het extra leuk om een spel te spelen.

De anderen hier hebben dit spel al een keer gespeeld, maar deze keer mag ik ook meedoen (mocht de vorige keer ook, alleen toen was ik aan het werk). We spelen het spel met z’n drieën. Het doosje waarin het spel zit voelt verbazingwekkend zwaar aan. De grondstof-fiches zijn van plastic en dat maakt het nogal gewichtig, maar dat mag de pret niet drukken. M12 legt in sneltreinvaart de spelregels uit en plaatst de tarieven die voor de tegels betaald moeten worden in willekeurige volgorde in het tariefbord. Dan is het eigenlijk een kwestie van beginnen en doen. Ik vroeg nog wel even wat het doel was, want daar kwamen ze de eerste keer pas aan het eind achter en dat was minder leuk.... het doel is om groepen van 5 aangrenzende tegels te maken van òf dezelfde kleur òf dezelfde afbeeldingen, daar krijg je punten voor.

Oké, beginnen dan maar.

Je mag per beurt òf 3 grondstof-fiches (of 2 en een ankh) pakken òf een tegel kopen. De eerste ronde kun je niks kopen natuurlijk, dus iedereen pakt grondstof-fiches. Omdat de tarieven ieder spel anders in het bord worden gelegd, zal het spel steeds anders zijn. Eigenlijk is het daarna iedere ronde een afweging, koop ik een tegel of pak ik grondstoffen. Iedereen speelt voor zich (wat soms tot frustratie van de ander kan leiden, maar dat hoort natuurlijk ook bij een spelletje), maar je kunt alles van de anderen zien omdat het spel open gespeeld wordt.

Het spel eindigt in de ronde waarin de eerste speler 13 tegels heeft liggen, dus iedereen heeft hetzelfde aantal rondes gespeeld.

De puntentelling staat ook goed uitgelegd (en voert te ver om hier te beschrijven) en als nieuweling had ik zowaar per ongeluk het spel gewonnen omdat ik de mestkevers een warm hart toedroeg en die steeds kocht. Dat leverde achteraf gezien veel punten op. (Tip!) 

Het spel duurt ongeveer 30 minuten. Een fijne tijd om een spel te spelen, niet te lang en niet te kort. We hebben niet alle varianten geprobeerd, want je kunt het spel ook met 2 of 4 spelers spelen. Maar we hebben een goede indruk gekregen. Oordeel van ons gezin: een leuk spel! Dat willen we vaker spelen! 

Speleigenschappen

Titel: Ankh’or

Soort spel: Strategie spel

Leeftijd: vanaf 10 jaar

Aantal spelers: 2-4

Merk: Space Cowboys

EAN code: 3558380070276

Tijdsduur: 30 minuten

Eigenschappen: coöperatief, tactiek, geluk

Prijs: € 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten