dinsdag 23 februari 2021

Spel: Ubongo

Het is wel weer eens tijd voor een spelletje! Dit spel mocht ik lenen vanuit het hoofdkantoor. Hoe fijn is dat. Uitproberen om te weten wat je verkoopt. Spelletjes kun je toch het beste uitleggen als je echt weet hoe het in elkaar zit. Nu was Ubongo dus aan de beurt. 

Over het spel

Je gooit met de dobbelsteen, je draait de zandloper om en puzzelt met de juiste legstukken. Ben je de snelste speler? Roep ‘Ubongo!”en daarna mag je jouw speelstuk op het speelbord verplaatsen. Ben je de eerste? Dan mag je 2 edelstenen nemen. Voor de anderen gaat het spel intussen stormachtig verder. Zolang de zandloper loopt mag je puzzelen en kun je edelstenen verzamelen.

Iedere speler begint met een set van 12 tegels. Allereerst krijgt iedereen, aan het begin van de ronde, een nieuw puzzelbord. De dobbelsteen bepaalt welke tegels gebruikt mogen worden in deze ronde. Dan draait iemand de zandloper om. Alle spelers proberen tegelijkertijd het puzzelvlak op hun puzzelbord te bedekken met de opgegeven tegels. Iedere speler die dat binnen de tijd lukt, roept ‘Ubongo!’ en trekt een edelsteen uit de zak. De twee snelste spelers krijgen een extra edelsteen van het rondespoor. Heb je na 9 ronden de meest waardevolle verzameling edelstenen? Dan ben je uiteindelijk de winnaar! 

Inhoud

  • 36 puzzelborden met 432 opdrachten
  • 48 tegels (4 sets van 12 tegels)
  • 1 dobbelsteen
  • 1 zandloper
  • 1 buidel
  • 58 edelstenen
  • 1 rondebord
  • spelregels 

Ervaring

Snel, spannend, eenvoudig. Dat staat op de doos. En dat klopt ook wel, want de regels zijn vrij eenvoudig en als je ze eenmaal weet zijn ze ook makkelijk te onthouden. Het spel is snel omdat je simultaan speelt. Iedereen speelt tegelijkertijd voor een opdracht en moet binnen de tijd klaar zijn. Spannend is het ook, want wie is het snelst, wie krijgt de meeste stenen en wie wint uiteindelijk? 

Ik speelde dit spel samen met M12 en ons buurmeisje van 11. Het spel lijkt ingewikkeld, maar blijkt dat helemaal niet te zijn. Je pakt een spelkaart (met een makkelijke en moeilijke kant, wij kozen de makkelijke), er wordt gegooid zodat je weet welke opdracht je moet maken. Samen telden we tot 3, waarop de zandloper en de spelkaart werden omgedraaid en het spel begon. Het is een soort Tetris maar dan in het echt. Je moet met verschillende formaten en vormen tegels een wit vlak afdekken. 

Op de dobbelsteen staan 6 symbolen (van olifant tot springbok, van schild tot masker) die allemaal een bijbehorende opdracht hebben. Zodra je speelkaart is omgedraaid kijk je welke vormen je nodig hebt om het witte vlak van de speelkaart mee te bedekken. Iedereen heeft een andere opdracht, dus afkijken bij elkaar gaat niet. Als je je witte vlakken op de juiste manier hebt bedekt roep je Ubongo! De eerste mag van het rondebord de winnaarssteen pakken, nummer twee de andere. En daarna mag iedereen die binnen de tijd Ubongo had een steen uit het zakje pakken. Na 9 rondes is het tijd om de stenen te tellen. Die hebben 4 kleuren en per kleur een verschillende waarde. Dus het is niet automatisch zo dat degene met de meeste stenen wint.

Omdat het “maar” 9 rondes zijn die je speelt, is het spel goed te overzien qua tijd. De puzzels zijn leuk om te maken. Als een van ons de puzzel niet binnen de tijd af had, gingen we na de tijd toch even samen puzzelen hoe het had gemoeten. En voor de leuk hebben we naderhand ook een paar moeilijke kanten van de spelkaarten gedaan. Bij de makkelijke kant heb je 3 tegels in verschillende vormen nodig, bij de moeilijke kant 4. 

Voor de liefhebber is er hier een filmpje met uitleg te vinden.

En er zijn meerdere versies van dit spel te krijgen, ook leuk! Je kunt het spel ook alleen spelen, al vind ik de doos erg groot voor een eenpersoonsspelletje. Maar de mogelijkheid is er wel. Kijk hier voor alle varianten. (En ik neem aan dat de solo versie kleiner is dan deze die ik uitprobeerde, maar die kun je dus ook alleen spelen.)

Een aanrader!

Speleigenschappen

Titel: Ubongo

Soort spel: puzzelspel

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Aantal spelers: 1-4

Merk: White Golin

EAN code: 8718026301699

Tijdsduur: 25 minuten

Eigenschappen: ruimtelijk inzicht, geluk

Prijs: € 34,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten