dinsdag 2 februari 2021

Martin Howard - Jesse Kreeks Ruimtereisgids

Vorig jaar las ik het eerste deel van deze serie over Jesse Kreek. Dat was een hilarisch boek, ik schreef er dit stukje over. Nu is er een tweede deel. En dat wil ik eigenlijk ook wel lezen! 

Het verhaal

Alles staat klaar voor het nieuwe reisbureau van Jesse Kreek. Met de ronddraaiende stenencirkel kan hij in tijd én in ruimte reizen; het heelal is onbegrensd. Hoewel, met reisleiders Gerard Tandenbreker en Prins Huichel gebeuren er rare dingen. En op Professor Stoule-Gang hoeft Jesse al helemaal niet te rekenen; die staat garant voor chaos en problemen. Vergezel Jesse op zijn onvergetelijke tijdruimtereis. En hou je goed vast: met lachgarantie! 

De schrijver

Martin Howard is een loterijwinnende schrijver die de eerste prijs won (een meisjesfiets) tijdens het zomerfeest van de basisschool Holtspur in 1986. Hoewel hij soms flauw doet over fantasy- en sciencefictionboeken, is hij van beide een enorme fan. Martin woont in Frankrijk met zijn vrouw, drie kinderen en hun hond. 

Illustrator

Chris Mould is een met prijzen onderscheiden illustrator die op zijn 16e naar de kunstacademie ging. Hij is een uitmuntend tekenaar met een voorliefde voor de gothic stijl, wat je heel goed terug ziet in de tekeningen in dit boek. Chris woont in Yorkshire met zijn vrouw en heeft twee volwassen dochters. 

Mening

Vorig jaar verscheen het eerste deel van deze serie. Dat deel las ik en nu was ik dus ook benieuwd naar deel 2. En het is al even grappig als het eerste deel! Mijn nieuwe/oude vrienden zijn weer terug. Jesse (of was het nou Roelof?), Professor Stoule-Gang en Derek. En natuurlijk Betsie de brommer! Wederom wordt je meegezogen het heelal in, om te zorgen dat het Curieuze reisbureau toch kans van slagen heeft. Het wordt weer een hilarisch avontuur met woordgrappen, malle namen en super tekeningen.

De Proferssor blijkt nog steeds een geheugen als een zeef te hebben en moeilijk op woorden te komen. Dat zorgt voor leuke woordgrappen en versprekingen (“Die was dus niet van plan het broodje te dreggen, hè?” ... In gedachten vertaalde Jesse dit. de professor bedoelde waarschijnlijk ‘het loodje leggen’ p. 127). Het Zonderlings, de taal van Derek, blijft grappig door de vreemde klanken en altijd een bekend woord erin, altijd eten. Er komen nieuwe personages voor in dit boek, waardoor het echt een ander verhaal wordt.

De lezer wordt aangesproken door de schrijver, soms voor meer uitleg, maar ook om te vertellen dat het eerste boek in de boekhandel te koop is. Dat is een leuke aanbeveling! Het is duidelijk wanneer het verhaal onderbroken wordt, omdat die tekst in een dikke letter gedrukt is. En ondertussen lees je ook stukjes uit de nieuwe Ruimtereisgids die geschreven wordt.

Waar ik me erg mee vermaakt heb was de grap van de piraat en haar favoriete letter. Daar komt uiteindelijk als antwoord op: pure chocolade met hazelnoot. (P. 193). En ja, dat vond ik erg grappig, de hele weg naar dat antwoord toe. 

Jesse Kreeks Ruimtereisgids is één groot fantasieverhaal, erg humoristisch, avontuurlijk, grappig en zeker leuk als je het eerste deel hebt gelezen. De uitgever zegt dat het voor lezers vanaf 9 jaar is. Maar er staan veel lastige woorden in en de meeste woordgrappen zullen moeilijk zijn. Maar voorlezen vanaf 9 kan natuurlijk wel! Zelf lezen vanaf iets ouder, een jaar of 10-11. 

 Ik verheug me nu al op het derde deel met mijn hernieuwde vrienden!

Boekinformatie

Titel: Jesse Kreeks Ruimtereisgids

Auteur: Martin Howard

ISBN: 9789026153525

Uitgever: De Fontein

Verschijningsdatum: 10 november 2020

Aantal pagina’s: 322

Prijs: € 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten