vrijdag 9 april 2021

Jannie Regnerus - Het wolkenpaviljoen

Dit boekje had ik bij het verschijnen al een paar keer vast gehad en steeds weer terug gelegd. Nu zag ik het in Wassenaar en kon ik het lenen van collega Eva. Tja, dan neem ik het toch even mee.

Het verhaal

Met het stranden van zijn huwelijk komt een architect tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid, zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel. Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.

De schrijver

Jannie Regnerus (1971) is schrijver en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde met boeken over haar verblijven in Mongolië en Japan. Haar romans, De ent, Het lam en Nachtschrijver, zijn veelgeprezen. Het lam stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en werd door Wim Brands de mooiste roman van het jaar genoemd. 

Mening

Dit boekje lees je erg snel, maar heeft wel een mooie inhoud. Het is erg dun, met korte hoofdstukjes waarin geen woord te veel staat. In heldere zinnen schetst Regnerus de strijd die Luut aan het leveren is om een nieuw (t)huis te maken voor zichzelf en zijn dochter die halve weken bij hem en halve weken bij haar moeder aan de overkant van de gracht woont. Zo dichtbij, maar tegelijk ook zo ver weg.

In het eerste hoofdstuk is Luut terug gegaan naar Japan waar hij de Jingu-tempel bezoekt. Deze wordt iedere 20 jaar volledig gerenoveerd (afgebroken en opnieuw opgebouwd met nieuw materiaal). Tijdens het verhaal blik je terug op de relatie van Luut en Kris, en leer je Luit wat kennen. Natuurlijk speelt architectuur een belangrijke rol, maar voor mij gaat het over een (t)huis vinden en maken. De Sagrada Familia in Barcelona wordt genoemd, een nomadenfamilie en hoe die trekken en een nest van staal. En het Wolkenpaviljoen kan natuurlijk niet ontbreken, net als het ouderlijk huis van Luut. Allemaal plekken die voor mensen een (t)huis zijn. Het wolkenpaviljoen is ontstaan in de fantasie van Luut, die zijn vaders werk als metselaar nooit zag maar dacht dat hij een Wolkenpaviljoen zou maken “Een slanke toren met een stenen wenteltrap die hem dag voor dag een stukje dichter bij de wolken bracht, zo hoog dat hij ze bijna kon aanraken.” (p. 77)

De voorkant doet wat somber aan, met bruin en zwart, maar het is eigenlijk niet zo zwaar. Een mooi boekje voor als je eens echt wat anders wilt lezen! 

 

Boekinformatie

Titel: Het wolkenpaviljoen

Auteur: Jannie Regnerus

ISBN: 9789028210370

Uitgever: Van Oorschot

Verschijningsdatum: 15 mei 2020

Aantal pagina’s: 101

Prijs: € 20,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten