dinsdag 20 april 2021

Marcel van de Ven - Onder de radar

In het najaar keken wij hier in huis naar het programma Hunted waar mensen een paar weken lang onder de radar moeten blijven. Ik zag dat een van de hunters, Marcel van de Ven, een jeugdboek had geschreven met als titel Onder de radar. Een goed cadeau voor M12. (En fijn fat ik het daarna ook mocht lezen.) 

Het verhaal

Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas, maar hebben weinig met elkaar te maken. Ze hebben ieder hun eigen leven. En hun eigen problemen. Alex vindt het maar niks dat zijn neef Sam zo stoer doet de laatste tijd. Hij heeft het steeds over wapens, drillrap en ‘jagen’. Alex vertrouwt het niet, maar ja, Sam is wel zijn neef. Elin wordt gechanteerd door haar ex-vriendje. Sinds het uit is, dreigt hij om een bepaald filmpje van haar te verspreiden. Dus doet ze maar wat hij van haar vraagt. Nieuwkomer Hannah heeft het thuis en op school niet gemakkelijk. Als haar klasgenoten een gemene prank met haar uithalen, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze raakt in paniek en slaat op de vlucht. Alex, Hannah en Elin leren elkaar pas écht kennen als alles uit de hand loopt… 

Foto: Nico Kroon

De schrijver

Marcel van de Ven is bekend van diverse televisieprogramma’s, zoals Hunted, Ontvoerd en Op de vlucht. Hij werkte jarenlang bij de politie, waar hij wereldwijd geheime, zeer risicovolle undercoveroperaties uitvoerde en leiding gaf aan onder andere de afdeling Zedenzaken en Forensische Opsporing. Marcel werkte daarnaast aan vele spraakmakende rechercheonderzoeken op het gebied van de zware georganiseerde misdaad. Dit boek is gebaseerd op zijn ervaring met actuele jeugdzaken. Hij schreef ook een boek voor volwassenen, De kooi

Mening

Zo, wat een actie in dit boek zeg. Er gebeurt heel veel in zeer korte tijd.

Het boek begint met een voorwoord van Officier van Justitie Annelies van Loon. Zij vertelt waar het boek over zal gaan (groepsdruk, wapenbezit, huislijk geweld en sexting) en hoe je daar mee om kunt gaan als minderjarige. Klink heftig, en dat is het eigenlijk ook. Maar meteen wordt er melding gemaakt van hulpkanalen die achter in het boek staan.

Het boek speelt zich af in een week, van maandag tot en met de maandag erna. Dat zijn de delen. Binnen die delen hebben de hoofdstukken de naam van degene vanuit wiens oogpunt je leest. Dus dat is allemaal helder. De drie klasgenootjes Hannah, Elin en Alex zijn de personages waar het om draait. Snel leer je ze een beetje kennen, met hun diverse achtergronden en de vooroordelen die ze over elkaar hebben. Wat natuurlijk allemaal niet zo blijkt te zijn. Het verhaal gaat snel, het is een heftige week zullen we maar zeggen. Maar je krijgt een goed beeld van wat er tegenwoordig allemaal kan gebeuren onder druk en vooral met sociale media en al die mobiele telefoon. Het verhaal, daar kan ik weinig meer over laten weten dan de flaptekst die hierboven staat, anders geef ik het hele plot weg. Maar het komt binnen, duidelijke taal en levensecht beschreven.

Soms voel ik me dan oud hoor, want dat hadden wij vroeger allemaal niet. Wel groepsdruk, maar niet die constante controle en angst om iets te missen dankzij telefoontjes.

In het nawoord benadrukt Marcel van de Ven nog een keer dat dit verhaal verzonnen is, maar wel gebeurd zou kunnen zijn. Omdat deze problemen veel vaker voorkomen dan iedereen denkt. Daarna volgt per onderwerp een informatief stukje over wat het inhoudt en of iets strafbaar is. En als laatste een aantal instanties die je kunne helpen in geval van nood. Nuttig!

Een boek dat laat zien wat de gevaren zijn van groepsdruk en daarmee samenhangende acties die kinderen kunnen doen. Een goede waarschuwing, die voor kinderen inzichtelijk maakt wat er kan gebeuren en wat ze er zelf (met hulp) tegen kunnen doen.

Met name geschikt voor kinderen in vanaf de brugklas. (Anders is het nogal heftig.) 

Boekinformatie

Titel: Onder de radar

Auteur: Marcel van de Ven

ISBN: 9789020622485

Uitgever: Kluitman

Verschijningsdatum: november 2020

Aantal pagina’s: 184

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten