vrijdag 23 april 2021

Will Dean - De jacht (Tuva)

Collega Marion vond dit boek erg goed. En toen ik er een leesexemplaar van zag liggen, in Voorschoten deze keer, nam ik Tuva dus maar snel mee naar huis. 

Het verhaal 

HOREN Tuva Moodyson, een dove verslaggever van een lokaal Zweeds krantje, is op zoek naar het verhaal dat haar carrière kan lanceren, in de hoop eindelijk het piepkleine dorp Gavrik te verlaten.

ZIEN Twee lichamen liggen diep in de bossen bij een afgelegen Zweeds dorpje. Hun ogen ontbreken.

ZWIJGEN Een web van leugens. Een onopgeloste moord van twintig jaar geleden. 

Kan Tuva de moordenaar te slim af zijn voor ze diens laatste slachtoffer wordt? Ze wil het graag geloven. Maar daarvoor moet ze haar ergste angsten overwinnen en diep de bossen in trekken. 

De schrijver

Will Dean groeide op in de East Midlands en had op achttienjarige leeftijd al in negen verschillende dorpen gewoond. Na zijn studie Rechten werkte hij een tijd in Londen, voor hij voor de liefde naar Zweden emigreerde. Voor zijn gezin bouwde hij er eigenhandig een houten huis, diep in de bossen in een zeer afgelegen stuk van het land. Het dichtstbijzijnde dorp is enkele uren rijden. Vanuit deze basis schrijft hij zijn thrillers. Will is eveneens een obsessief lezer. Zijn debuutthriller Dark Pines was een internationale bestsellersensatie, en eindelijk mogen we ook in Nederland kennismaken met Will Deans dove heldin Tuva Moodyson. 

Mening

Ja, op het laatste gedeelte van de flaptekst die hierboven staat weet je het antwoord voor je gaat lezen eigenlijk al, omdat het deel een van de serie over Tuva is. Dus het laatste slachtoffer zal ze niet worden. Dat is een beetje jammer, want daardoor is het net wat minder spannend. Maar goed dat weet je al voor je aan het boek begint, dus soit.

Het verhaal speelt in oktober 2015, waar de (bijna) dove Tuva Moodyson verslag doet voor het lokale nieuwsblad van de moord die in het bos heeft plaatsgevonden. De lokale invalshoek is het uitgangspunt. Daarvoor gaat Tuva vaak langs bij de bewoners van Mossen, een gehucht is het dichte bos vlak bij Gavrik waar ze woont. En omdat het oktober is, is dat vaak al in het donker met slecht weer. Goede ingrediënten voor een Scandinavische thriller. Is er een link met de Medusa-moorden van 20 jaar geleden?

Je leert Tuva (26) best redelijk kennen. Ze is naar Zweden gekomen om dichter bij haar zieke moeder te zijn, maar verlangt stiekem terug naar Londen. Ze is vastbesloten goed verslag te doen van de gebeurtenissen in Gavrik en Mossen, zodat er geen foute informatie naar buiten wordt gebracht. Daar heeft ze haar redenen voor.

De bewoners van Mossen worden goed neergezet. De vijf huizen worden goed beschreven en hun verschillen worden duidelijk gemaakt, net als de bewoners en hun eigenschappen. Tuva leeft voor haar werk en heeft in het stadje, waar ook een dropfabriek staat waardoor de hele stad naar drop ruikt, eigenlijk maar twee vrienden. Tammy van de foodtruck en Lena, de eindredacteur van de krant. Als er nog een lijk wordt gevonden gaat Tuva nog meer op onderzoek uit.

Het hele boek is in de ik-vorm geschreven, vanuit Tuva. Dat is op zich niet erg, ware het niet dat ze echt de hele tijd met haar gehoorapparaatjes bezig is. Dat zal een echt slechthorend persoon ook wel doen, maar tot vervelens toe gaan die dingen aan/uit/leeg, storen ze, moeten ze in droogbakjes en mogen ze vooral niet nat worden. Daar stoorde ik me nogal aan, wat een beetje ten kost ging van het leesplezier. “Jaja, nou weten we het wel” dacht ik na een kwart van het boek al... Jammer, want het voegt voor mijn gevoel niet echt iets toe aan het verhaal het wel of niet doof zijn van de hoofdpersoon. En alle winegums brengen wel wat kleur in de duisternis, en ik weet welke smaak het twee na lekkerst is (ik vind overigens de sinaasappel winegums de enige lekkere) maar ook dit voegt niet echt iets toe aan het verhaal en ze komen te pas en te onpas voor in het boek. In tegenstelling tot drop, wat je eigenlijk verwacht als er een dropfabriek in de stad is die ook veel genoemd wordt.

Anyway, het verhaal op zich is prima. Je weet lang niet wie de dader is, maar je voelt dat er iets niet helemaal lekker zit in dat bos. 

Terugkerende woorden zijn: “ze hadden een goede economie” als in “ze hebben het goed voor elkaar daar”.

Ik heb me niet verveeld met dit boek, maar las dit jaar al betere. Toch ben ik benieuwd naar het vervolg, dat verschijn vooralsnog in september 2021. 

Boekinformatie

Titel: De jacht - Tuva

Auteur: Will Dean

Oorspronkelijke titel: Dark Pines

Vertaler: Catalien en Willem van Paassen

ISBN: 9789400512108

Uitgever: A.W.Bruna

Verschijningsdatum: 7 januari 2021

Aantal pagina’s: 416

Prijs: € 21,99

Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten