dinsdag 7 september 2021

Kim Moelands - Schaduwleven

Ik las alle eerdere boeken van Kim Moelands, ook haar biografische, en vond ze allemaal goed. Deze vrouw kan schrijven! En op dit boek zat ik al heel lang te wachten, maar het werd steeds uitgesteld. Gelukkig werd mijn wachten beloond. En nu kan ik het dan ook eindelijk gaan lezen. 

Het verhaal

De jonge naïeve en getraumatiseerde Elena kan haar geluk niet op als de populaire Daniël interesse in haar toont. Hij is charmant, slim en zelfverzekerd. Alles wat zijzelf niet is. Hij geeft haar de aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen en wanneer hij haar ten huwelijk vraagt, zegt ze natuurlijk ja. Maar al in de wittebroodsweken beginnen de problemen. Daniël blijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en begint gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert, intimideert, isoleert haar van haar omgeving, zet hun kinderen tegen haar op en neemt haar stukje bij beetje alles af.

Elena raakt verstrikt in een nachtmerrie van intimidatie en geweld. Niemand gelooft haar en niemand helpt haar. Ze is helemaal alleen, want naar de buitenwereld toe is Daniël nog steeds die charmante, leuke man op wie ze destijds verliefd werd. Als ze op een avond moet vluchten van huis en haard omdat ze haar leven niet meer zeker is, ontmoet ze Valerie, een gepensioneerde psychologe die gespecialiseerd is in narcistische mannen. Valerie wint Elena’s vertrouwen en neemt haar liefdevol op in haar huis. Maar net zo plotseling als ze in Elena’s leven komt, verdwijnt Valerie weer. Elena blijft met veel vragen zitten en gaat op zoek naar antwoorden. Antwoorden die ze misschien wel liever niet had willen vinden… 

De schrijver

Kim Moelands (Goirle, 1975) is auteur en voormalig recensent en journalist. Ze schreef twee autobiografische romans, Ademloos en Grenzeloos, en was twee maal jurylid van de Gouden Strop. In 2010 kwam haar eerste thriller uit, Weerloos, in 2012 gevolgd door Verdieping X. In het voorjaar van 2015 verscheen haar derde thriller: De vrouw in de spiegel.

Mening

Ik kon maar niet stoppen met lezen in dit boek. Misschien kwam het omdat ik lekker in een hangmatje lag, maar het had zeker ook te maken met het fascinerende verhaal. Het is even schakelen tussen de verschillende personages Elena, Amber, Luna en (heel af en toe) Sheila, die ieder in de ik-vorm hun verhaal doen. Op deze manier leer je het verhaal van Elena in het heden, van haar jeugd, van haar recente verleden en vanuit een ander perspectief kennen. Ik kan er niet te veel over zeggen om niet te veel weg te geven.

Het begint met Elena die op weg is naar de rechtbank en is echt heel bang voor alles. Achteraf begrijp je waarom, eigenlijk vrij snel al. Gelukkig kan ik me geen voorstelling maken hoe het is om met een narcistisch persoon te leven. Maar het lijkt me de hel. Dat heeft Kim Moelands goed overgebracht in dit boek. Het leek zo mooi, maar de aanwijzingen dat het dat niet is komen al snel. Op p. 33: “‘Om te winnen is alles geoorloofd. Dan maak je krom wat recht is. […]”Ben je bereid om grenzeloos voor én met me te leven?”’ Zijn handen klemmen pijnlijk strak om mijn polsen en hij leunt zwaar op me.”

Maar Elena heeft meegekregen van haar broer (p. 40): “‘Doorzettingsvermogen, […], dat heb je nodig om verder te komen in de wereld. Soms moet je afzien om je doel te bereiken. Probeer dat te onthouden, ook als ik er niet meer ben om je dat te helpen herinneren.’”

En dan realiseert Elena zich (p. 59): “Ik begrijp de wereld om me heen niet meer. Niets klopt. Het is alsof het in de zomer sneeuwt.” (En dat zou eerst de titel van het boek zijn, voor alle uitstel.) En Valerie, de gepensioneerde psychologe, blijkt ook zo haar eigen agenda te hebben.

Verder ga ik niets over de inhoud zeggen, want je moet het eigenlijk gewoon echt zelf lezen. Het is echt bizar hoe ver mensen gaan voor zichzelf en voor anderen. Aanrader! 

 

Boekinformatie

Titel: Schaduwleven

Auteur: Kim Moelands

ISBN: 9789400513600

Uitgever: A.W.Bruna

Verschijningsdatum: 11 mei 2021

Aantal pagina’s: 320

Prijs: € 20,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten