vrijdag 3 september 2021

Alex Michaelides - De nimfen

Een paar jaar geleden las ik het boek De stille patiënt van deze schrijver. Dat vond ik toen erg goed en ik schreef er dit stukje over. Genoeg reden dus om ook dit boek te willen lezen! 

Het verhaal

Edward Fosca is een moordenaar, dat weet psycholoog Mariana Andros zeker. Maar Fosca is ongenaakbaar. Hij is professor Grieks drama aan de universiteit van Cambridge, en zeer geliefd bij zowel collega’s als studenten. Hij heeft zelfs een mysterieuze groep vrouwelijke aanhangers, die zichzelf De Nimfen noemen.

Het nichtje van Mariana Andros roept de hulp in van haar briljante, maar ook getroebleerde tante als een van haar vriendinnen, die tot De Nimfen behoort, vermoord wordt. Al snel raakt Mariana geobsedeerd door Fosca. Is hij in staat om zijn studentes te vermoorden? En verklaart dat zijn passie voor Persephone en haar reis naar de onderwereld?

Als er nog een lichaam wordt gevonden, wil Mariana koste wat kost Fosca's schuld bewijzen. Ze zet alles op het spel: haar geloofwaardigheid, haar vriendschappen, en zelfs haar leven.

De schrijver

Alex Michaelides (Cyprus, 1977) studeerde Engelse literatuur in Cambridge en scenarioschrijven aan het American Film Institute in Los Angeles. Ook studeerde hij drie jaar psychotherapie en werkte hij in een gesloten inrichting voor jongeren. Zijn debuut De stille patiënt werd een internationale bestseller, waarvan wereldwijd meer dan 2,5 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Mening

Oké, heel anders dan zijn vorige boek, maar daarom niet minder goed! Ik heb genoten van dit boek.

In 6 delen, met ieder een eigen hoofdstuknummering, ga je met Mariana mee op speurtocht naar bewijzen. Bewijzen die er zijn om professor Fosca aan te duiden als moordenaar. Aanwijzingen zijn er genoeg namelijk, maar ja…

Het boek is geschreven in de derde persoon, al zijn er een paar hoofdstukken die in de ik-vorm zijn als een soort brief van iemand (maar van wie?).

De Griekse linken zijn overal in het boek. Te beginnen met de half Griekse Mariana (nu 36), psychotherapeute die groepstherapie geeft, die in het begin van het boek de spullen van haar vorig jaar plotseling overleden man aan het opruimen is. Henry, een van haar cliënten, claimt haar nogal en Mariana weet dat ze daar iets aan moet doen. Maar dan belt haar nichtje Zoë en verdwijnt alles naar de achtergrond. Hals over kop vertrekt Mariana van Londen naar Cambridge om haar nichtje bij te staan. Zo raakt ze betrokken bij de moord door de professor, waar ze door middel van haar Big Mind groepstherapie bij wil dragen aan het vinden van de dader. Of dat nou helpt?

De verwijzingen naar de Griekse mythologie komt steeds naar voren in het boek. Niet zo gek ook, want de “moordenaar” is professor in Grieks Drama en zijn “nimfen” horen daar natuurlijk bij. Diverse Griekse goden komen voorbij en spelen een rol van betekenis is het boek.

Ik had lang niet door hoe het precies in elkaar zat in dit boek, er waren veel mogelijkheden en twijfelgevallen. Goed gedaan.

Leuk vond ik de verwijzing naar het eerste boek van deze auteur, maar dat heb je alleen door als je dat boek gelezen hebt. Dit boek heeft helemaal niks te maken met De stille patiënt en is volledig los te lezen. Het eind vond ik bijzonder, zou er een vervolg komen?

Fijn boek weer van deze auteur! 

 

Boekinformatie

Titel: De nimfen

Auteur: Alex Michaelides

Oorspronkelijke titel: The Maidens

Vertaler: Els Franci-Ekeler

ISBN: 9789403142012

Uitgever: Cargo

Verschijningsdatum: 6 juli 2021

Aantal pagina’s: 352

Prijs: € 20,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten