vrijdag 24 september 2021

Pieter Koolwijk - Luna

Na de vorige boeken van Koolwijk, Prutje (waar ik dit stukje over schreef) en Gozert (waar ik dit stukje over schreef), keek ik al reikhalzend uit naar dit boek, het vervolg op Gozert. Ik mocht het lenen van collega Eva en het is echt gigantisch voorgedrongen. Meteen gelezen! 

Het verhaal

Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen. Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna’s moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten…

De schrijver

Pieter Koolwijk (1974) is een fantasyfanaat. Zijn korte verhalen zijn in verschillende bladen gepubliceerd, en voor één ervan ontving hij in 2009 de Unleash Award. Hij brak door in de kinderboekenwereld met zijn boeken over Vlo en Stiekel. 

De illustrator

Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Voor Lemniscaat illustreerde ze onder meer de boeken van Pieter Koolwijk over Vlo en Stiekel, Prutje en Gozert, en de non-fictietitels Colafonteinen en spetterende verfbommen en Spuitende slagaders en overstromende fonteinen met Jesse Goossens. Na haar prentenboekendebuut Ik neem je mee verscheen in 2019 De jongen en de walvis.

Mening

Wat een pareltje is ook dit boek weer! Heerlijk! Deze keer lezen we over Luna, die we al kennen uit Gozert. Maar het boek is prima los te lezen. Er zitten verwijzingen in, maar je mist niet echt iets in dit verhaal als je het niet gelezen hebt.

Luna woont in Huize Hopeloos, zoals ze het zelf noemt, en logeert ieder weekend bij Ties. Daar voelt ze zich veilig, mag ze zijn wie ze is. Totdat haar moeder besluit dat ze Luna bij zich wil hebben, omdat ze een betere moeder wil zijn. Samen gaan ze naar een vakantiehuisje in het vakantiepark van haar vader. Maar of Luna daar nou zo blij van wordt is van minder belang. Want ze is wel weg uit Huize Hopeloos, maar zit nu vast bij haar moeder. Gelukkig is Gozert mee, waardoor het toch weer een groot avontuur wordt. Een fantastisch boek over jezelf zijn, voor jezelf opkomen, fantasie en verandering. En natuurlijk over Gozert, maar vooral over Luna. Met prachtige tekeningen van Linde Faas die weer naadloos aansluiten bij de sfeer van het boek. Het verhaal speelt eind oktober als de Dia de los Muertos gevierd wordt. En die sfeer ademt het boek uit door de tekeningen. Zó mooi!

Goed aangegeven zijn de woorden van Gozert in het blauw, en de stemmen die Luna hoort in het grijs/zwart.

Dit boek is wederom een aanrader! Voor kinderen vanaf een jaar of 10. (En iedereen die ouder is en een heel mooi kinderboek wil lezen!)

Dankjewel voor het lenen Eva!

Boekinformatie

Titel: Luna

Auteur: Pieter Koolwijk

Illustrator: Linde Faas

ISBN: 9789047712503

Uitgever: Lemniscaat

Verschijningsdatum: 4 juni 2021

Aantal pagina’s: 248

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten