dinsdag 19 juli 2022

Paul Cleave - Kinderspel

Via de Sterrenthrillers leesclub van Luitingh-Sijthoff mocht ik dit boek lezen en meedoen aan de leesclub hiervan op Facebook. Dankjewel! Een boek waarin boeken/schrijvers een rol spelen vind ik altijd leuk om te lezen, dus dit boek leek me ook erg tof.

Het verhaal

Tijdens de tournee ter promotie van hun boek grappen de succesvolle misdaadschrijvers Cameron en Lisa Murdoch dat niemand zo goed met een misdaad weg zou kunnen komen als zij – het is tenslotte hun werk. Dus als hun 7-jarige zoon Zach vermist wordt, vragen de politie en het publiek zich natuurlijk af of ze eindelijk hebben besloten te bewijzen wat ze al die tijd hebben gezegd; proberen ze aan te tonen hoe ze de perfecte misdaad kunnen plegen? 

De schrijver

Paul Cleave woont in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waar zijn boeken zich ook afspelen. Cleave werd genomineerd voor de Ned Kelly Award, Edgar Award en de Barry Award, en won de Ngaio Marsh Award for NZ Crime Fiction.

 

Mening

Oh, een boek over schrijvers! Dat is zo fijn… al is deze situatie misschien niet helemaal wat je je van een schrijver voorstelt. Want door het schrijven van misdaadverhalen en grappend vertellen in een interview dat ze weg zouden komen met de perfecte misdaad, hebben ze onverwacht mensen munitie gegeven als hun zoon echt verdwijnt.

Het verhaal begint met een cursieve proloog, waarin meteen veel gebeurd en je meteen schrikt eigenlijk. Daarna begint het verhaal op een maandag, het is warm, rond kerst (het speelt in Nieuw Zeeland) en Cameron is met Zach op een kermisachtig terrein. En Zach is ineens weg… paniek! Om niks blijkt, maar ook dit speelt later in het verhaal een rol.

Het verhaal wordt verteld vanuit Cameron, de vader, in de ik-persoon, en door inspecteur Kent, in de derde persoon. Ik vond het echt tof om in het hoofd van een schrijver te zitten en ben erg benieuwd of het ook echt zo werkt. Want er was nog een personage daardoor, meneer Stel Dat. Die iedere keer vragen stelde als: maar stel dat r dit zou zijn, want zou er dan gebeuren.

Ik kan natuurlijk niet echt op de inhoud in gaan, omdat ik dan dingen zou kunnen verraden, maar het is echt wel een boek van nu. Waarin alles gefilmd wordt, mensen meteen uit gaan van slechte bedoelingen van anderen, je nog niet een kind op kunt vangen zonder dat daar iets achter wordt gezocht. “Trial by media” is echt heel erg aanwezig. En dat maakt het ook zo drukkend, die sensatiezucht.

 En over het omslag, heel tof dat de tekst in het uitgeknipte poppetje ook echt op die hoogte (zo ongeveer) voorkomt in het boek. Bijna alsof het echt uitgeknipt had kunnen zijn.

 De leesclub op Facebook was ook leuk om aan mee te doen, omdat de auteur zelf de vragen stelde. Dat geeft voor mij altijd een meerwaarde aan een boek. Dankjewel Luitingh-Sijthoff dat ik mee mocht lezen!

Boekinformatie

Titel: Kinderspel

Auteur: Paul Cleave

Oorspronkelijke titel: The Quiet People

Vertaler: Sandra van de Ven

ISBN: 9789021030937

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Verschijningsdatum: 24 mei 2022

Aantal pagina’s: 400

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten