vrijdag 1 juli 2022

Nikki May - Wahala

Op facebook zag ik een oproep voor vooruitlezers van dit boek. Omdat de voorkant er zo mooi kleurrijk uit zag, gaf ik me op. Al is dit niet echt helemaal mijn ding, vriendinnengroepen. Maar na een aantal thrillers wilde ik echt iets heel anders lezen. En dat was dit boek! Dankjewel Love to read dat ik mee mocht lezen! 

Het verhaal

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser, een van haar vele vage Nigeriaanse vriendjes. Boo lijkt alles te hebben waar Ronke naar verlangt – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar zelf heeft ze het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt een ogenschijnlijk perfect leventje, toch is ze stiekem bang om door de mand te vallen. Ze twijfelt ook of ze klaar zijn voor een baby, al denkt haar man van wel. Wanneer de charismatische Isobel zich aansluit bij het vriendinnengroepje, lijkt ze het beste in iedereen naar boven te brengen. Hoe meer ze zich echter bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt. De hechte vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi begint barsten te vertonen…

De schrijver

Nikki May werd geboren in Bristol, Engeland, en groeide op in Lagos, Nigeria. Na een afgebroken studie geneeskunde ging ze de reclamewereld in en was directeur van een reclamebureau. Het idee voor Wahala werd geboren tijdens een lunch met haar vriendinnen. Nikki woont nu met haar echtgenoot in Dorset. 

Mening

Nou, dit is zeker een roman met vaart in het verhaal. En eten, heel veel eten.

Het boek begint met de nasleep, een kort hoofdstuk, waarvan je later pas weet om wie het gaat. En daarna start het verhaal, vier maanden eerder. Iedere keer is een van de 3 vriendinnen aan het woord, Ronke, Simi of Boo, en wordt het verhaal vanuit die persoon vertelt. Je leert daardoor de drie dames apart kennen en je leert hoe ze over elkaar denken en hoe hun vriendschap is. De drie vriendinnen kennen elkaar van hun studententijd en kennen elkaar door en door, denken ze. Ze zijn alle drie Brits, maar met één Nigeriaanse ouder. Het Nigeriaanse eettentje waar ze vaak afspreken vond ik geweldig, het deed me denken aan het Ethiopische restaurant waar ik vroeger wel eens at (al waren ze daar niet luidruchtig, maar hadden ze gewoon heel lekker eten).

En dan is daar ineens Isobel, een jeugdvriendin van een van de huidige vriendinnen. En ze neemt iedereen, met de nodige frisse tegenzin van Ronke, voor zich in. Waar het allemaal toe leidt, dat ga ik hier niet zeggen natuurlijk, maar de Wahala, de onrust, komt natuurlijk door de veranderende opstellingen in de vriendschap van de groep die nu ineens uit 4 bestaat. Je ziet de vriendinnen veranderen en daarmee hun vriendschap. Als lezer heb je meer door dan de vriendinnen, al kwam de clou voor mij uit de lucht vallen (had ik toch niet zo goed opgelet. Alhoewel ik tijdens het lezen soms wel dacht dat de auteur iets door elkaar haalde.)

Wahala betekent in het Nigeriaans onrust, en die zit wel in dit boek. Iedereen wordt onrustig van Isobel, zelfs de oudere mensen die haar helemaal niet kennen.

Ik vond de voorkant van het boek echt heel mooi, maar wist ook al ergens dat dit niet echt helemaal mijn ding zou zijn. En dat klopte achteraf ook wel. Wel goed voor mij dat ik op deze manier af en toe boeken buiten de gebaande paden lees, want dat verbreedt mijn blik. Ik vond de recepten aan het eind eigenlijk het leukste aan het boek! Misschien dat ik zelf een keer jollofrijst kan maken nu.

Boekinformatie

Titel: Wahala

Auteur: Nikki May

Oorspronkelijke titel: Wahala

Vertaler: Carolien Metaal

ISBN: 9789026359668

Uitgever: Ambo|Anthos

Verschijningsdatum: 29 juni 2022

Aantal pagina’s: 392

Prijs: € 22,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten