dinsdag 12 juli 2022

Adrian McKinty - Het eiland

Een paar jaar geleden las ik De ketting van deze auteur. En dat vond ik een erg goed boek. Ik schreef er dit stukje over toen. En nu is er een nieuwe thriller van hem, die ik natuurlijk ook wil lezen!

Het verhaal

Voor de pasgetrouwde Heather Baxter is een reis naar Australië met haar echtgenoot Tom en zijn twee tieners Olivia en Owen een droom die uitkomt. Heather heeft nog nooit buiten de VS gereisd en ze hoopt op beter contact met haar nieuwe stiefkinderen. Maar zoals bij elke gezinsvakantie gaat er weinig zoals gepland: het is te heet, de kinderen vervelen zich en de beloofde koala’s zijn nergens te bekennen.

Wanneer een toevallige ontmoeting met twee lokale bewoners een uitnodiging oplevert voor Dutch Island, een privé-enclave waar dieren in het wild leven, lijkt dat de uitkomst: is dat niet het avontuur dat ze allemaal nodig hebben? Dutch Island is echter niet voor niets privé. Wanneer hun bezoek tot een gruwelijk ongeluk leidt, moet Heather een beslissing nemen die alles verandert. En moeten ze rennen voor hun leven.

De schrijver

Adrian McKinty (1968) is een Ierse misdaad-romanschrijver en -criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Zijn werk ontving vele prijzen en naast zijn Sean Duffy-romans schreef hij ook De Ketting, dat door meerdere kranten werd uitgeroepen tot een van de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.

Mening

Echt, dit boek is zo enorm voorgedrongen! Er lagen nog veel andere boeken (ja, ook leesexemplaren die er al langer waren) die eerst zouden moeten worden gelezen, maar dat ging echt niet. Sinds ik dit boek in huis had, heb ik echt al mijn tijd aan mijn boek dat ik las gegeven (mooi boek, Violeta) zodat ik snel in Het eiland kon beginnen. En met succes!

Het omslag is al intrigerend, met al die rennende mensen tegen een ondergaande zon en hun weerspiegeling. En pas later drong het tot me door dat daar al iets in zat, in dat beeld.

De proloog is al spannend, er is iemand in de brandende hitte van Australië in gevaar. En die proloog komt terug in het verhaal in een iets andere vorm, hoera!

Heather (24) is met haar man Tom (44) en zijn kinderen Olivia (14) en Owen (12) op reis in Australië. Ze zijn daar voor een congres waar Tom moet spreken en ze hebben er een vakantie van gemaakt. De eerste vrouw van Tom is kort geleden (een jaar?) overleden en de relatie tussen Heather en de kinderen is niet je van het. In het begin wordt heel even melding gemaakt van een clan aboriginals die onderweg is naar een festival maar verder komen er niet veel meer buitenstaanders in het verhaal voor dan een Nederlands stel en Matt en Jacko die op een eiland in de buurt wonen, waar maar 27 mensen wonen. Naar dat eiland gaan Tom en zijn gezin, omdat daar koala’s zouden zijn en ze nog geen enkel bijzonder dier hebben gespot. Tijdens de overtocht naar het eiland zien ze wel haaien naast de pont. Eenmaal op het eiland loopt het allemaal nogal uit de hand en beland Heather tegen wil en dank in een bloedstollend avontuur. Ook in dit boek, geschreven in de derde persoon vanuit Heather, gebeurt er weer heel veel in (gelukkig) korte tijd. Gelukkig zeg ik, want de beschrijving van de natuur voel je gewoon. De hitte, de stekelstruiken, het noodweer, je krijgt er gewoon dorst van en water smaakt echt heel goed! Het boek is spannend vanwege het uitzichtloze en de toenemende wanhoop.

Ik vond het eind een beetje snel uiteindelijk, maar goed, wel een tof eind eigenlijk. De beschrijving van de natuur, de omgeving, de geluiden, datgene wat er ineens uit het verleden weer boven komt in die situatie, dat maakt dat het boek wat extra’s heeft naast het spannende verhaal. Wederom een snelle thriller die je echt uit wilt lezen van McKinty!

Nog een leuk detail: Heather las het boek ‘De renner’ van Tim Krabbé en ze is “een van Krabbés ‘ware alpinisten’; de ware alpinist beklimt geen bergen ‘omdat ze er zijn’, de ware alpinist is niet zo zwak dat hij zich zomaar laat leiden door een berg.” (p.218)

 

Boekinformatie

Titel: Het eiland

Auteur: Adrian McKinty

Oorspronkelijke titel: The Island

Vertaler: Sabine Mutsaers en Jan Mellema

ISBN: 9789022589564

Uitgever: Boekerij

Verschijningsdatum: 24 mei 2022

Aantal pagina’s: 368

Prijs: € 20,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten