dinsdag 27 september 2022

Sanne Rooseboom - Mot en de metaalvissers

Dit boek ziet er echt zo geweldig uit, dat ik het alleen daarom al wilde kopen. Maar, ik kon het ook voor mijn verjaardag vragen :-). En ik kreeg het ook nog! Hoera! Ik las het in onze vakantie.

Het verhaal

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.  Mot en de metaalvissers is een origineel en betoverend verhaal, dat zich nét niet in onze wereld afspeelt. Over de rafelrandjes van een stad, over jezelf kunnen zijn en over roest. Heel veel roest.

De schrijver

Sanne Rooseboom (1979) studeerde internationale betrekkingen met een specialisatie in mensenrechten aan de universiteiten van Amsterdam en Sussex. Ze werkte als journalist voor de krant en werd schrijfster van kinderboeken. Ze woont in Rotterdam met haar man en kinderen. In 2015 debuteerde Sanne met haar boek boek Jippie! een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. 

De illustrator

Sophie Pluim (1993) komt uit Utrecht en is illustrator. Ze maakte o.a. de omslagen voor de Grisha-paperbacks van Bardugo. Ze is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en heeft van haar passie inmiddels haar beroep gemaakt. Ze werkt voor verschillende uitgeverijen en particuliere projecten, en tekent daarnaast ook nog voor zichzelf. Sophie houdt van de natuur en combineert dat graag met historische en fantasy-elementen.

Mening

Dit boek zou je alleen al vanwege de voorkant willen lezen. En als je dat doet, word je niet teleurgesteld! Want binnenin staan ook geweldige illustraties die zo goed bij het boek passen. Naast de illustraties die het verhaal ondersteunen begint ieder hoofdstuk met een half rond roestig ding waar het hoofdstuknummer in staat en eindigt het met een roestige zon. En ieder hoofdstuk heeft ook nog een titel.

Mot heeft zomervakantie en is veel thuis, maar moet van haar moeder steeds weg als er klanten komen. Haar moeder is goed in presentatie van mensen, hun uiterlijk, houding, kleding etc. En daar mag Mot niet bij storen. Ze gaat naar buiten en ziet meester Lukas vissen. Hij blijkt te vissen met een magneet en Mot mag het ook proberen. Haar schatten mag ze houden. Maar haar moeder vindt dat maar niks, die vieze troep. Uit boosheid koopt Mot van haar spaargeld (en 10 euro van Vincent, haar klasgenoot) een eigen magneet en als ze een eigen stekkie heeft begint het avontuur. Ze vist namelijk een onderzeeër op!

Wat er dan gebeurt…. Dat moet je, heel flauw, echt zelf lezen. Het is een groot avontuur. Zoals mijn dochter vroeger al eens zei: spannend maar niet eng!

Voor kinderen vanaf 10 jaar een dikke aanrader! En als je de kans krijgt, lees het dan zelf zeker ook!

Boekinformatie

Titel: Mot en de metaalvissers

Auteur: Sanne Rooseboom

Illustrator: Sophie Pluim

ISBN: 9789000381371

Uitgever: Van Goor

Verschijningsdatum: 8 april 2022

Aantal pagina’s: 336

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten